Qatar, izolat diplomatic, este acuzat de sponsorizarea terorismului

Share

Statul Qatar din Golf Persic este izolat diplomatic de şase state arabe. Motivul este faptul că ar sponsoriza terorismul internaţional. Autorităţile de la Doha sunt acuzate de destabilizarea regiunii.

NATO s-a alăturat coaliţiei internaţionale contra Statului Islamic

Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Egiptul, Yemen şi Libia au rupt legăturile diplomatice cu Qatar. Statele acuză Doha de destabilizarea regiunii. Aceasta prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Statul Islamic şi Al-Qaida, relatează BBC News.

Retragerea diplomatică a fost declanşată de Bahrain. Apoi, a fost urmată de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt, Yemen şi Libia. Decizia a fost luată “pentru a proteja securitatea naţională în faţa pericolelor reprezentate de terorism şi extremism”.

Statele din Golf blochează Qatar

Arabia Saudită şi-a închis graniţele şi a blocat legăturile pe uscat, aeriene şi pe mare cu peninsula învecinată. Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrainul au dat două săptămâni vizitatorilor şi rezidenţii din Qatar să părăsească teritoriul.

EAU au anunţat că diplomaţii qatarezi au la dispoziţie 48 de ore pentru a părăsi ţara, explică Mediafax. Companiile aeriene din Emirate vor suspenda toate zborurile către şi dinspre Doha de marţi.

Cele şase ţări arabe au închis spaţiul aerian pentru Qatar Airways. Coaliţia arabă pentru lupta împotriva rebelilor Houthi din Yemen a decis să elimine Qatarul din alianţă. Aceasta pentru că “are practici care consolidează terorismul şi susţin grupările extremiste”.

Izolarea Qatar este o decizie fără precedent

Decizia, una fără precedent, este văzută drept o separare majoră între ţările puternice din Golf. Acestea sunt aliaţi apropiaţi ai Statelor Unite.

Statele din Golf şi-au manifestat opoziţia faţă de regimul din Iran. Arabia Saudită a acuzat Qatar de “colaborare cu grupări teroriste susţinute de Iran”. Aceasta – în regiunea estică Qatif şi în Bahrain.

Ministrul de Externe din Qatar a precizat că decizia luată de cele şase ţări arabe nu va afecta vieţile cetăţenilor şi rezidenţilor. Dar aproximativ 40% din produsele alimentare sunt importate din Arabia Saudită.

Se bazează în special pe petrol

Qatarul, ţară cu aproximativ 2,7 milioane de locuitori, se bazează în principal pe petrol. Ţara va găzdui Cupa Mondială de fotbal din anul 2022. În ultimele săptămâni, mai multe publicaţii americane au acuzat Qatarul că ar finanţa terorismul. Dar statul e membru a coaliţiei internaţionale împotriva Stat Islamic.

Share