Parchetul Militar, obligat să trimită în instanţă Dosarul Mineriada 13-15

Share

În Dosarul Mineriada 13-15, două victime ale Mineriadei din 1990, plus Asociația 13-15 iunie 1990, au obținut la ÎCCJ o importantă victorie.

Dosarul a fost tergiversat aproape zece ani. ICCJ obligă Parchetul General, Secția Militară cam până la 31 iulie 2024, să trimită acest dosar în instanță.

Parchetul Militar, obligat să trimită în instanţă Dosarul Mineriada

În acest dosar, fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI, Virgil Magureanu, sunt acuzați de infracțiuni contra umanității.

Decizia ÎCCJ: Admite contestația formulată de contestatorii Moroşanu Tivilic Marian (n.n.: supranumit în spaţiul public Ceauşescu), Radu Viorel și Asociația 13-15 iunie 1990, privind durata procesului penal ce face obiectul dosarului nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția Parchetelor Militare.

Stabilește termen la data de 31 iulie 2024, până la care procurorul urmează a rezolva cauza, potrivit art. 327, C. proc. pen., termen până la care nu se va putea formula o nouă contestație, cu privire la durata procesului.

Citeşte şi: Dosarul Mineriada. Iliescu, Roman, Măgureanu, trimişi în judecată

Cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestației rămân în sarcina statului. În temeiul art. 488/6 alin. 6 C.proc.pen., încheierea se comunică contestatorului și procurorului de caz. Fără cale de atac. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 16 ianuarie 2024.

Pe 13 iunie 2017, Parchetul Militar i-a trimis în judecată pe Ion Iliescu, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) și președinte al României; Petre Roman, fost prim-ministru; Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru; Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informații; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, adjunct al procurorului general și sef al Direcției Procuraturilor Militare.

De asemenea, au fost deferiți Justiției: amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, la data faptelor membru al CPUN și sef al Direcției Generale de Cultură, Presă și Sport din cadrul Ministerului de Interne; Cazimir Ionescu, vicepreședinte al CPUN; Adrian Sârbu, sef de cabinet și consilier al prim-ministrului; Miron Cozma, președinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere „Valea Jiului”; Matei Drella, lider de sindicat la Exploatarea Miniera Barbateni; Plăieș Cornel Burlec, ministru adjunct la Ministerul Minelor; general (rez.) Vasile Dobrinoiu, comandant al Scolii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne; colonel (rez.), Petre Petre, comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne; Alexandru Ghinescu, director al IMGB.

Citeşte şi: Ion Iliescu şi Petre Roman, audiaţi de procurorii militari, Dosarul Mineriada

Procurorii militari susțin că, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau în mod pașnic opiniile politice, în contradicție cu cele ale majorității care forma puterea politică, la acel moment.

În acest atac, au fost implicate în mod nelegal forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, SRI, precum și peste 10.000 de mineri și alti muncitori din mai multe zone ale țării, conform Aktual24.

Atacul a fost pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecințe: moartea prin împușcare a 4 persoane, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.

Citeşte şi: Ion Iliescu este inculpat în Dosarul Mineriada 13-15 iunie

În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate și transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne, din localitatea Măgurele, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleiași zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

Conform hotărârii luate de președintele CPUN, prim-ministrul, viceprim-ministrul, conducători ai instituțiilor de forță, precum și de persoane din conducerea FSN, în Piața Universității au fost aduși muncitori de la Întreprinderea de Mașini Grele București, coordonați de directorul acesteia.

Muncitorii s-au manifestat violent, agresând fizic persoanele întâlnite în zona Institutului de Arhitectură, după care au ocupat Piața Universității, împreună cu forțele de ordine, pentru a împiedica revenirea manifestanților.

Violenţe, muniţie de război

Acțiunile întreprinse de autoritățile statului au generat o ripostă violentă din partea opozanților, astfel că au fost incendiate sediile Poliţiei Capitalei, Ministerului de Interne, Televiziunii Române și SRI.

Procurorii mai arată că forțele de ordine au făcut uz de armă cu muniție de război, în aceste împrejurări fiind împușcate mortal 4 persoane, iar alte 3 fiind rănite, de asemenea, prin împușcare.

Represiunea autorităților a continuat în zilele de 14 și 15 iunie 1990, printr-un atac sistematic desfășurat împreună cu minerii și muncitorii din mai multe județe ale țării, care deveniseră o adevărată forță de ordine, paralela cu cele recunoscute și organizate potrivit legii.

Agresiuni, devastări de sedii de partide

În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor politice nou înființate sau reînființate după Revoluția din decembrie 1989 și care se aflau în opoziție.

De asemenea, au agresat locuitori ai Bucurestiului și alte persoane având legătură cu manifestațiile din Piața Universității, imaginile cu actele de violență comise de mineri pe străzile orașului fiind mediatizate în întreaga lume.

Ion Iliescu este acuzat de procurorii militari că el este cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forță a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din București.

Share