Ce cere Rusia Germaniei, legat de asediul Leningradului?

Share

Ce cere Rusia Germaniei, legat de asediul Leningradului? Rusia cere Germaniei să recunoască Blocada Leningradului din Al Doilea Război Mondial nu numai ca o crimă de război, dar şi ca genocid.

Ministerul de Externe rus a trimis o notă diplomatică în acest sens către Ministerul de Externe german, a relatat agenţia rusă de presă de stat TASS, citată de DPA. Nota critică Germania pentru presupusa “manipulare contradictorie” a trecutului.

Ce cere Rusia Germaniei, legat de asediul Leningradului?

Crimele Germaniei din epoca colonială sunt recunoscute ca genocid, dar cele naziste împotriva popoarelor Uniunii Sovietice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial nu sunt, se arată în notă.

“Partea rusă constată caracterul contradictoriu al abordării părţii germane cu privire la problema recunoaşterii oficiale a crimelor împotriva umanităţii comise de Germania în trecut ca acte de genocid.

După ce şi-a recunoscut crimele din perioada colonialismului ca acte de genocid, partea germană încă nu a făcut acest lucru în ceea ce priveşte blocada Leningradului şi alte crime împotriva popoarelor URSS în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, se menţionează în documentul citat de agenţia oficială de presă TASS.

Citeşte şi: Rusia încearcă să creeze fundamentele unei noi Europe

“Partea rusă insistă asupra recunoaşterii oficiale a unor astfel de atrocităţi ale celui de-Al Treilea Reich ca genocid”, adaugă nota.

În timpul asediului de aproape 900 de zile al oraşului Leningrad (din nordul Rusiei), acum Sankt Petersburg, de către Wehrmacht şi aliaţii săi în 1941-1944, aproximativ 1,1 milioane de oameni şi-au pierdut viaţa. Nenumăraţi civili au murit de foame sau de frig, aminteşte DPA.

“Asediul Leningradului a fost o crimă de război teribilă pe care Wehrmacht-ul german a provocat-o Leningradului şi populaţiei sale”, potrivit Ministerului de Externe german.

Citeşte şi: Medvedev: Rusia nu va lăsa niciodată Ucraina în pace

Ministerul de la Berlin declară că guvernul german a subliniat acest lucru cu mai multe ocazii şi menţine această opinie juridică, conform Agerpres.

În ianuarie, la aniversarea a 80 de ani de la încheierea blocadei, ambasada germană la Moscova a comemorat victimele cu mai multe evenimente. Ambasadorul Alexander Graf Lambsdorff s-a întâlnit cu supravieţuitori, aminteşte DPA.

Diplomaţia rusă pune din ce în ce mai multă presiune asupra Germaniei. Din punct de vedere juridic, acuzaţia de genocid merge mai departe decât cea de crimă de război, mai notează DPA.

E mai complicat

Convenţia Naţiunilor Unite privind genocidul din 1948 prevede că instanţe competente trebuie să emită condamnări pentru genocid. Pentru cazurile anterioare anului 1948, este vorba de a ajunge la o înţelegere prin politică, societate şi istoriografie, potrivit DPA.

În nota sa, Ministerul de Externe rus critică din nou faptul că Germania a plătit doar despăgubiri individuale evreilor victime ale blocadei.

“Partea rusă consideră această practică a părţii germane ca o discriminare pe motive etnice”, se spune în textul citat de TASS. De asemenea, documentul subliniază că referirile Berlinului la o presupusă soluţionare a acestei probleme prin plata despăgubirilor în urma celui de-Al Doilea Război Mondial sunt “absolut inacceptabile şi neconvingătoare”.

Contraargumente

Germania justifică tratamentul diferit prin faptul că evreii sovietici au fost supuşi unei persecuţii deosebite, din cauza politicii rasiale naziste, notează DPA.

Despăgubirile pentru alte victime au fost acoperite de reparaţiile de război plătite de Germania după 1945. Cu toate acestea, ca gest umanitar, guvernul german a finanţat în Sankt Petersburg, începând din 2019, ajutoare sociale şi medicale pentru supravieţuitori ai asediului Leningradului.

Nota MAE rus face de asemenea referire la o logică “imorală” a Germaniei şi susţine că, timp de decenii, Germania “a plătit cu regularitate beneficii sociale foştilor soldaţi ai celui de-Al Treilea Reich, membri ai SS şi colaboratori ai regimului nazist”.

“O astfel de abordare pune la îndoială sinceritatea declaraţiilor părţii germane cu privire la responsabilitatea istorică a Germaniei pentru crimele teribile ale regimului nazist pe teritoriul URSS, inclusiv blocada Leningradului, pe care partea rusă le consideră acte de genocid împotriva popoarelor Uniunii Sovietice”, potrivit notei citate de TASS.

Noua notă diplomatică a Moscovei precizează că un gest umanitar adecvat evenimentelor se lasă în continuare aşteptat.

Share