Dosarul Mineriada. Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu pot fi anchetați

Share

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi ministrului justiţiei cererea de urmărire penală a fostului premier Petre Roman și a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din 1990.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis ministrului de Justiție, Alina Gorghiu, cererile de urmărire penală care i-au fost cerute de Parchetul General în baza legii privind responsabilitatea ministerială pentru ancheta făcută de procurorii militari în Dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Dosarul Mineriada. Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu pot fi anchetați

Petre Roman a fost premier în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, iar Gelu-Voican Voiculescu a fost vicepremier în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990.

Cei doi sunt acuzați de infracțiuni contra umanităţii, conform Europa Liberă.

Magistraţii instanţei supreme au început, în februarie 2018, judecarea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care au fost trimise în judecată, pentru crime împotriva umanităţii, 14 persoane, între care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul şef al SRI Virgil Măgureanu şi fostul lider sindical Miron Cozma.

Citeşte şi: Parchetul Militar, obligat să trimită în instanţă Dosarul Mineriada 13-15

În 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis reluarea de la zero a dosarului.

În iunie 1990, manifestațiile împotriva guvernului – condus la acea vreme de Frontul Salvării Naţionale – şi împotriva preşedintelui Ion Iliescu au fost reprimate cu violență de forțele de ordine, cu ajutorul minerilor chemați din Valea Jiului. Patru oameni au murit împușcați, iar alți 1.388 au fost răniți.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman şi fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii.

Citeşte şi: VIDEO Ion Iliescu şi Petre Roman au organizat Mineriada 13-15 iunie

Pe 8 mai 2019, Curtea Supremă a restituit procurorilor militari dosarul, pe motiv că rechizitoriile procurorilor nu respectă drepturile procesuale din Codul Penal actualizat.

Judecătorii au decis anularea tuturor probelor strânse de procurori, fiind constatată nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu și Virgil Măgureanu.

Procurorii militari au susținut în rechizitoriul lor că, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau pașnic, printre altele, pentru interzicerea accesului la funcții publice a foștilor nomenclaturiști.

Nelegal

Procurorii au spus că în acest atac ar fi fost implicate, în mod nelegal, forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, ale Serviciului Român de Informații, precum şi peste 10.000 de mineri şi alţi muncitori din mai multe zone ale ţării.

Conform rechizitoriului Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, având următoarele consecinţe: moartea prin împuşcare a patru persoane, vătămarea integrităţii fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, reținerea a 1.250 de persoane din motive strict politice.

Share