Mircea Geoană pare să fie favorit la alegerile prezidenţiale

Share

Cel mai bine clasat posibil candidat la alegerile prezidențiale ar fi Mircea Geoană. Acesta s-ar clasa pe primul loc, în toate scenariile măsurate de Atlas Intell.

Geoană e urmat de George Simion, Cătălin Drulă și Diana Șoșoacă. Liderii Coaliției, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, ar obține sub 10% din voturi.

Mircea Geoană pare să fie favorit la alegerile prezidenţiale

Sondajul prezintă cifre care răstoarnă calculele politice făcute de liderii coaliției PSD-PNL. Au fost realizate cercetări sociologice pe trei scenarii.

Unul în care nu sunt măsurații liderii coaliției PSD-PNL, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, un scenariu în care este măsurat doar Marcel Ciolacu, și un al treilea scenariu în care este măsurat și Nicolae Ciucă.

În primul scenariu, în care cei de la AtlasIntel nu i-au măsurat și pe Marcel Cioalcu și Nicolae Ciucă, pe primul loc ar fi actualul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta ar intra în turul doi cu candidatul AUR, George Simion.

Citeşte şi: Putin către Geoană: Mă, suntem foarte nemulțumiți că ați intrat în NATO!

Dacă sunt luate în calcul doar voturile valide, rezultatul lui Mircea Geoană crește.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, ar obține doar 9,6% la alegerile prezidențiale, iar în cazul în care ar fi măsurate doar voturile valide, rezultatul său ar fi de 11,3%. În timp ce Nicolae Ciucă obține 5%, respectiv 6,2%.

Un al treilea scenariu este cel în care este măsurat liderul PSD Marcel Ciolacu, dar nu este măsurat și Nicolae Ciucă. În acest scenariu crește scorul lui Cătălin Drulă, care ar intra în turul doi alături de Mircea Geoană. De asemenea, scorul lui Marcel Ciolacu scade, conform Digi24.

Citeşte şi: Geoană (NATO): Victoria Ucrainei la Eurovision arată imensa susţinere publică a ţării

Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale este însoțită de date demografice care arată caracteristicile electoratului fiecărui posibil candidat. Aceste date arată că marea majoritate a celor care și-au anulat votul la prezidențialele din 2019 ar vota de această dată cu Mircea Geoană.

Acesta adună voturi, aproape în mod egal de la votanții PSD, PNL și USR. George Simion ar fi votat mai mult de cei care au ales-o în 2019 pe Viorica Dăncilă.

Liderul social democrat, Marcel Ciolacu, este preferat de electoratul PSD, însă nu ar aduna aproape deloc voturi din rândul electoratului PNL, în timp ce Nicolae Ciucă, paradoxal, ar strânge mai multe voturi de la cei care la parlamentarele din 2020 au votat cu PSD, decât de la cei care au ales PNL.

Share