Ce se întâmplă atunci când Putin se luptă cu Putin?

Share

Cu cine se luptă de fapt Putin în Rusia? Radio Europa Liberă publică un comentariu al lui Brian Whitmore, analist senior pentru Rusia, în care acesta susţine că Vova se luptă cu sine însuşi.

===

• Care este ADN-ul politic al lui Vova? • Putin şi reţelele semicriminale • Se poate Rusia moderniza? • Lubianka a început să domine Sankt-Petersburgul • Putin iniţiază lupta împotriva corupţiei, distrugând “Sistema” •

===

Împăratul e în război cu naşul său interior. Autocratul se luptă cu cleptocratul său interior. Comisarul se luptă cu pivotul său criminal interior.

Cea mai consecventă bătălie politică din Rusia de azi nu este o altă încăierare între clanurile de la Kremlin; nu este o confruntare între siloviki și tehnocrați; și nu este un impas între regim și opoziția sa.

Nu, bătălia definitorie asupra viitorului anotimp politic al Rusiei este una care pare că se întâmplă între Vladimir Putin și Vladimir Putin.

Pe măsură ce liderul de la Kremlin îşi epurează cercul său interior, elita, și încearcă să pună în aplicare anumite limite ale grefei masive politice care domină politica rusească, el, Putin, de asemenea, se luptă cu el însuși.

Şi aceasta se datorează faptului că Putin este un soi de hibrid.

După cum a remarcat analistul veteran pe probleme legate de Rusia, James Sherr, Putin este genealogic un produs al KGB-ului, dar el este sociologic un produs al haosului darwinist și al capitalismului gangsterist, care a marcat primul deceniu post-sovietic din Rusia.

Care este ADN-ul politic al lui Vova?

ADN-ul politic lui Putin ar fi putut fi format în Închisoarea Lubianka, în KGB-ul lui Iuri Andropov, în cazul în care ordinea, ierarhia, disciplina și ideologia URSS, de mare putere sovietică, erau supreme.

Dar socializarea sa politică a avut loc în calitate de viceprimar al oraşului Sankt Petersburg, în anii 1990, unde, după cum notează Karen Dawisha, în cartea ei “Cleptocrații lui Putin“, unul dintre rolurile sale-cheie a fost de a acționa ca o legătură între autoritățile politice și cele penale.

Era Estul Foarte Sălbatic, o lume în care duplicitatea era norma, regulile sunt pentru fraieri, și numai cei puternici îşi puteau face dreptate. Era o lume în care rețelele informale au condus şi controlat oameni, prin coruperea lor.

Era o lume în care au supraviețuit doar cei puternici. Putin nu numai că a supraviețuit, el a prosperat.

Putin şi reţelele semicriminale

Iar când a devenit președinte, Putin a luat ambele aceste experiențe formative cu el la Kremlin și le-a unit. El a format un stat hibrid: unul care a acționat ca un sindicat al crimei, dar de asemenea fără milă consolidat politic, urmărind ambițiile de mare putere ale lui Putin.

Unica vitalitate pe termen lung a acestui regim s-a datorat faptului că, în locul instituțiilor, puterea sa a constat în rețelele informale și adesea semicriminale“, a scris recent analistul politic Vladimir Pastukhov pe Slon.ru.

Acesta explică:

Putin a fost atât șeful statului, cât și liderul acestei formal inexistente – dar foarte puternice şi vaste – organizaţii … versatilitatea unică a lui Putin, capacitatea lui de a fi atât prințul luminii, cât și prințul întunericului, este într-o mare măsură explicaţia succesul domniei sale lungi.

A fost de succes, deoarece Putin a manevrat abil structurile de putere informale, jucându-se cu clanurile unul împotriva celuilalt.

A fost de succes, deoarece el a folosit cu dibăcie corupția ca morcov și băţ, pentru a controla elita conducătoare și a o păstra loială.

A fost de succes, deoarece, în vremuri de resurse în expansiune din cauza prețurilor ridicate ale petrolului, au existat suficienți bani pentru a face banii să se mişte.

Dar cel mai important: a avut succes, pentru că a reflectat și a reîntărit normele profund înrădăcinate din cultura politică rusă.

Se poate Rusia moderniza?

El a exploatat ceea ce politologul Alena Ledeneva, autor al cărții “Se poate Rusia moderniza?”, numește “Sistema”, o imensă pânză de păianjen a rețelelor ilicite care au dominat mult timp viața politică rusă.

Pentru o mare parte din domnia sa, Putin a fost capabil să îşi îmbogățească acoliții, să reînvie puterea Rusiei și să ridice nivelul de trai.

Dar, o dată cu scăderea preţurilor la petrol, economia a alunecat și nivelul de trai a scăzut, iar sistemul a intrat sub presiune.

Și, o dată cu intensificarea confruntării Rusiei cu Occidentul, Putin ideologul, cel a cărui prioritate principală este de a restabili statutul de superputere al Rusiei, a început să îl eclipsseze pe cleptocratul Putin.

Cu Putin, Lubianka a început să domine Sankt-Petersburgul

Acesta este contextul pentru înlăturarea vechilor acoliţi ai lui Putin, ca fostul şef al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin, fostul șef al Serviciului Federal Antinarcotice, Viktor Ivanov, și fostul șef de personal de la Kremlin, Serghei Ivanov.

Acesta este contextul eforturilor lui Putin pentru a face elitele să-şi repatrieze activele din străinătate. Și acest lucru este contextul aşa-zisei campanii împotriva corupției.

Putin este condus acum nu de interesul economic personal, ci de un program ideologic, o viziune a unei națiuni care şi-a regăsit locul cuvenit în istorie și în lume (și, prin extensie, o viziune a moștenirii sale corespunzătoare“, aşa cum a spus la finalul anului trecut Mark Galeotti, un cercetător senior la Institutul de Relații internaţionale din Praga, invitat la Consiliul European pentru Relaţii Externe, explicând:

S-a înconjurat cu o mică gașcă de figuri dispuse și capabile să joace acest rol – ori cel puţin făcuţi responsabili pentru aceasta.

Și, prin îndepărtarea tipilor “grei”, ambițioși, din jurul său, ca Yakunin și Ivanov, el îndepărtează, de asemenea, potențialii pretendenți la poziţia lui.

Putin iniţiază lupta împotriva corupţiei, distrugând “Sistema”

Așa cum a afirmat recent, în Vedomosti, analistul politic moscovit Nikolai Petrov, Putin încearcă să schimbe modelul de conducere colectivă, care amintește de Leonid Brejnev, într-unul centrat pe un singur lider, ca sub Stalin.

Dar în acest proces el se luptă cu “Sistema” pe care a construit-o și el se luptă cu el însuși.

Corupția rămâne în prezent, în absența ideologiei, singurul element de legătură efectivă a lumii din Rusia, eterul său de economisire. Și Putin, ca niciodată până în prezent, a folosit cu pricepere corupția, pentru a-şi consolida puterea personală“, a scris Pastukhov, atrăgând atenţia:

Acum, în același sens, el crede că trebuie să înceapă lupta împotriva corupției, ceea ce încalcă contractul social cu vechile elite.

Share