Postura corporală incorectă – 6 obiceiuri care stresează coloana vertebrală

Share

Viciile de postură îți influențează calitatea vieții mai mult decât crezi. Coloana vertebrală este fundamentul activităților tale zilnice, începând de la cele simple ca mers, alergat și până la derularea anumitor sporturi. Ținând cont de rolul coloanei vertebrale asupra sănătății generale și a stilului tău de viață, responsabilitatea ta este să o protejezi corespunzător. Care sunt cele mai bune sfaturi în acest sens?

Învață din greșelile altora, evită-le pe cele frecvente și repară-le ceea ce faci greșit și tu

Postura corporală incorectă și prelungită reprezintă acel obicei zilnic prin care ne sabotăm sănătatea coloanei vertebrale în mod inconștient.

  • Poziția în scaunul de birou

Majoritatea oamenilor găsesc confortabil să stea la birou cu piciorul sub șezut, cu capul aplecat către ecranul laptopului sau cu spatele încovoiat. Fiecare dintre aceste comportamente grăbește simptomele asociate scoliozei și cifozei, adică acele deformări dureroase ale coloanei vertebrale care mai târziu pot necesita gimnastică medicală ori chiar intervenții chirurgicale. Medicii te sfătuiesc să elimini acest tabiet ,,relaxant’’ prin care nu faci decât să-ți condamni coloana vertebrală la dureri insuportabile și afecțiuni care îți vor impacta viața pe toate planurile. Astfel, încă din copilărie am fost sfătuiți să ținem trunchiul drept, umerii relaxați și la același nivel. Când te așezi la birou, ai în vedere ca laptopul să fie la același nivel cu ochii. De exemplu, poți așeza laptopul pe câteva cărți suprapuse ori pe un suport special, disponibil în magazine.

  • Lipsa pauzelor active

Dacă practici statul prelungit în scaunul de la birou și uiți să-ți iei pauze, atunci zona lombară ar putea avea de suferit. Pentru a preveni durerile și atrofia musculară așează în zona lombară un prosop rulat. Pune-ți alarma la fiecare 50 de minute și rezervă-ți 10 minute pentru relaxare cu fotoliile pentru masaj și relaxare care asigură un masaj cu role și perne de aer în zona lombară. Ridică-te de la birou, mișcă-te prin cameră, iar dacă ai posibilitatea ieși afară și plimbă-te puțin în jurul locuinței.

  • Ridicarea de greutăți în mod greșit deteriorează coloana vertebrală

Evită să ții geanta într-o singură mână dacă este mai grea ca de obicei. Este mai indicat să echilibrezi greutatea pe ambii umeri prin purtarea unui rucsac în defavoarea genților obișnuite. Atunci când ai de ridicat obiecte grele de la sol adoptă o poziție adecvată. Flexează genunchii și menține lucrul respectiv ferm pe lângă corp, bazându-te pe musculatura picioarelor și mai puțin pe cea a spatelui.

  • Sedentarismul și alimentația precară

Sedentarismul și alimentația calorică merg mână în mână și împreună afectează sănătatea coloanei. Lipsa activității fizice și consumul de alimente bogate în grăsimi, zahăr și carbohidrați favorizează creșterea în greutate, iar acest exces solicită coloana vertebrală atunci când stai în picioare, mergi sau alergi.

  • Ignorarea durerilor

Durerile de spate sunt simptome ale problemelor de spate, deși majoritatea oamenilor le ignoră punându-le pe seama oboselii. După o zi de stat în picioare, la antrenamente sau în șezut, durerile de spate pot fi atenuate în fotoliile de masaj japoneze cu programe personalizate pentru zona cervicală, gât-umeri, omoplați, zona sciatică, lombară și chiar până la nivelul picioarelor. Descoperă mai multe despre tehnologia fotoliilor de masaj japoneze cu Inteligență Artificială pe Fujiiryoki.ro.

Masajul electric poate fi ajustat ca intensitate, astfel încât rolele și pernele de aer să se adapteze la condiția fizică și toleranța utilizatorului. În urma unei zile hiperactive, stresul se acumulează în mod special la spate, deci 15 minute de masaj ar fi chiar indicate înainte de ora de culcare pentru a-ți pregăti corpul de odihnă. Însă, dacă durerile spatelui persistă ca intensitate sau durată, atunci consultă opinia medicului, deoarece ar putea fi vorba despre o posibilă afecțiune la coloana vertebrală.

  • Stil de viață solicitant

Sănătatea coloanei vertebrale este direct afectată de comportamentele extreme. Astfel, dacă ești pasionat de mișcare și petreci mult timp la sală, pe teren sau la antrenamente, atunci durerile de spate nu vor întârzia să apară. Pe de altă parte, dacă ești atașat de canapea și tot ce înseamnă odihna pasivă, atunci încurajezi fără să-ți dai seama atrofierea mușchilor și oaselor din zona spatelui. Este de preferat să respecți o rutină activă zi de zi în care să incluzi plimbări ușoare, înot, ciclism, jogging, 15-20 de minute în fotoliul de masaj pentru masarea mușchilor în profunzime (deep tissue) sau masaj shiatsu. Pentru persoanele care urmează un stil de viață preponderent activ sau care adoră să facă mișcare, specialiștii recomandă planificarea activităților astfel încât spatele să nu fie suprasolicitat.

Postura corectă a spatelui scade riscurile durerilor acute, iar dacă experimentezi deja așa ceva, atunci aplică sfaturile de mai sus. Adoptă exerciții pentru tonifierea mușchilor de la spate și cei abdominali, apelează la programele fotoliilor pentru masarea zonelor dureroase și cere opinia specialiștilor când disconfortul persistă.

Share