VIDEO Biden: Trump şi asociaţii lui atacă democraţia americană

Share

Preşedintele Joe Biden a lansat, într-un discurs rostit în Philadelphia, cele mai dure critici la adresa republicanilor şi a fidelităţii lor faţă de predecesorul său, Donald Trump.

Biden a avertizat că încercările lor de a submina democraţia s-ar putea transforma în violenţă, relatează CNN.

„Ei nu trăiesc în lumina adevărului, ci în umbra minciunilor”, a spus Biden, în faţa publicului reunit la Independence Hall, din Philadelphia, unde au fost semnate Declaraţia de Independenţă şi Constituţia Statelor Unite.

A fost un apel adresat americanilor cu câteva luni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, care vor determina controlul în Congres.

Remarcile lui Biden, deşi incluse într-un discurs oficial, au oferit indiciii privind liniile mesajului său electoral.

Deşi a încercat să echilibreze printr-o doză de optimism cu privire la viitorul ţării — şi propria serie de realizări recente — Biden a realizat un portret întunecat al oponenţilor săi politici, spunând că Trump şi adepţii săi ameninţă întregul experiment american.

El l-a nominalizat pe predecesorul la câteva minute de la urcarea pe scenă şi a sugerat că americanii se confruntă cu o alegere existenţială la alegerile viitoare, comentează CNN.

„În timp ce eu ma aflu aici, în seara aceasta, egalitatea şi democraţia sunt atacate”, a spus Biden. „Nu ne facem nicio favoare pretinzând contrariul”, a declarat el.

Biden a încercat să-i separe pe cei mai loiali adepţi ai lui Trump de Partidul Republican în ansamblu.

Şi, prin modul în care a încheiat, a încercat să dea o notă mai optimistă, spunând că este încă în puterea alegătorilor să controleze cele mai întunecate forţe ale naţiunii.

Dar esenţa discursului lui Biden a fost un semnal de alarmă cu privire la ceea ce el a numit „un extremism care ameninţă însăşi fundamentele republicii noastre”.

“Forţele MAGA (n.r. – Make America Great Again, sloganul lui Donald Trump) sunt hotărâte să întoarcă această ţară în timp. Înapoi către o Americă în care nu există dreptul de a alege, nici dreptul la intimitate.

Nici dreptul la contracepţie, nici dreptul de a te căsători cu cine iubeşti”, a spus el, referindu-se la probleme culturale despre care democraţii consideră că îi pot ajuta să câştige în noiembrie.

„Ei promovează lideri autoritari”, a continuat el, adăugând: „Au aprins flăcările violenţei politice”.

După ce în ultima săptămână i-a atacat pe republicani pentru ceea ce el numeşte „extremism MAGA” şi „semifascism”, oficialii administraţiei spun că Biden a hotărât că era momentul potrivit pentru a oferi o evaluare mai serioasă şi mai sobră a ceea ce el consideră forţe antidemocratice în creştere. apărute în toată ţara.

Share