Ar putea Rusia să se confrunte cu un tribunal gen Nürnberg?

Share

În timp ce procurorii adună dovezi a mii de crime de război, comise de Rusia, în Ucraina, de personalități marcante s-au alăturat guvernului ucrainean.

Acestea cer un nou tribunal în genul celui de la Nürnberg, care să-i tragă la răspundere pe liderii Rusiei, pentru o anumită crimă: infracţiunea de agresiune.

Ucraina lucrează cu diverse organisme internaționale, pentru a urmări crimele de război, și acuză deja oameni, în propriul ei sistem de justiție penală.

Dar urmărirea penală pentru crima de agresiune, spun avocații unui tribunal special, poate fi cea mai bună modalitate de a-l vedea pe însuși președintele rus Vladimir Putin în fața Justiţiei, pentru război.

„Când bombele cad asupra orașelor voastre, când soldații violează femei în orașele ocupate… este greu, desigur, să vorbim despre eficiența dreptului internațional”, a spus ministrul de Externe ucrainean Dymtro Kuleba, când a fost anunțat pentru prima dată apelul la un tribunal. în martie.

„Dar acesta este singurul instrument civilizat pe care îl avem la dispoziție, pentru a ne asigura că, în cele din urmă, toți cei care au făcut posibil acest război vor fi aduși în fața Justiției”.

Care este infracțiunea de agresiune?

Din 1945, au existat patru tipuri de crime internaționale definite: crime de război, crime împotriva umanității, genocid și crimă de agresiune.

Ultima, definită în temeiul Statutului de la Roma, fondator al Curții Penale Internaționale, este definit ca „purtarea unui război vădit ilegal”, a declarat profesorul și expertul în drept internațional Philippe Sands, pentru CBS News.

Agresiunea „este o crimă de conducere”, a explicat Sands.

„Este comisă doar de cei care au puterea, capacitatea de a decide să ducă sau să continue un război vădit ilegal. Ce înseamnă asta, în contextul Ucrainei: vorbiți despre domnul Putin, domnul Lavrov [ministrul rus de Externe], ministrul Apărării, oficialii militari de vârf, oamenii de top din serviciile de informații.”

Dar urmărirea Rusiei pentru crimă de agresiune, din cauza războiului din Ucraina, nu este o sarcină simplă, în cadrul actualului sistem de justiție internațională.

În cazul specific al invadării Ucrainei, de către Rusia – cu excepția unei sesizări extrem de puțin probabile, din partea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, unde Rusia are drept de veto – Curtea Penală Internațională nu are jurisdicție asupra agresiunii.

„Există un decalaj în ordinea juridică internațională”, a spus Sands. „Crima există în dreptul internațional, dar nu există nici o modalitate de a o pune în aplicare”.

De ce contează crima de agresiune?

Cu celelalte crime de război sau crime împotriva umanității, comise de trupele ruse, în Ucraina, poate fi dificil sau chiar imposibil să se stabilească o legătură directă cu liderii Rusiei.

„Cred că este posibil să găsești dovezi care îl leagă direct pe Putin de crime de război, crime împotriva umanității, dar nu există absolut nici o îndoială că Putin este vinovat de această crimă inițială – ceea ce autorii procesului de la Nürnberg au numit «crima inițială, fundamentală și supremă» – crima de a planifica efectiv o agresiune împotriva unui stat suveran”, a declarat fostul prim-ministru britanic Gordon Brown, care susține înființarea unui tribunal pentru Ucraina, pentru CBS News.

„Singurul lucru pe care [Putin] îl va înțelege este dacă există un răspuns puternic din partea Occidentului, iar o parte a răspunsului puternic este să-i spună că nu poate scăpa cu impunitate de crimele pe care el însuși le-a comis și este responsabil pentru regizarea lor”, spune Brown.

Mykola Gnatovsky, profesor de drept și consilier al ministrului de externe al Ucrainei, este de acord că este necesar un răspuns internațional puternic la acțiunile Rusiei, pentru a arăta că invadarea unui stat suveran fără justificare este inacceptabilă.

„Avem de-a face cu situația dramatică, tragică actuală, într-o măsură semnificativă, pentru că în 2014, când Rusia a atacat Ucraina și a pus mâna pe părți din teritoriul acesteia, comunitatea internațională nu a reușit să ofere un răspuns puternic, care să fie suficient de puternic pentru a descuraja orice acțiune ulterioară a agresorului”, a spus Gnatovski, atunci când a fost anunțată inițiativa de a crea un tribunal, în martie.

Sprijin limitat pentru un tribunal

Unele mari puteri geopolitice, inclusiv Statele Unite, nu au susținut încă în mod explicit apelul pentru un tribunal internațional special, care să judece Rusia pentru crima de agresiune.

„Ei sunt îngrijorați că, dacă azi creați un tribunal special pentru un membru permanent al Consiliului de Securitate, mâine ar putea fi creat un altul, în legătură cu o acuzație de crimă britanică, o crimă franceză sau o crimă americană”, a spus Sands, pentru CBS. Principiul este: „Există un elefant în cameră aici și acesta, desigur, este Irak”.

Brown, care a fost liderul Marii Britanii, la sfârșitul implicării Marii Britanii în războiul din Irak, a spus că orice tribunal special nu va fi retroactiv.

„Crima de agresiune este una care a fost adăugată la statutul Curții Penale Internaționale doar în ultimii ani”, a spus Brown. „Deci vorbim nu retrospectiv, vorbim despre acțiuni luate pe baza deciziilor care au fost luate de comunitatea internațională, foarte recent”.

„Statele Unite au fost, din punct de vedere istoric, un lider pe scena internațională în ceea ce privește răspunderea pentru cele mai grave crime și, desigur, Statele Unite au fost una dintre țările care au format Tribunalul de la Nürnberg după cel de-al Doilea Război Mondial”, a spus James. Goldston, directorul executiv al Open Society Justice Initiative, a declarat pentru CBS News.

Acestea fiind spuse, nu este surprinzător faptul că marile puteri, inclusiv Statele Unite, ar putea privi cu o oarecare nelinişte urmăririle penale pentru crima de agresiune, având în vedere propriile lor activități istorice și propria lor dorință de a-şi păstra libertatea de acțiune, în viitor.

Open Society Justice Initiative a publicat un model de rechizitoriu, care ar putea fi folosit pentru a judeca liderii Rusiei, pentru crimă de agresiune.

„Dacă Putin nu este urmărit penal pentru agresiune, vreau ca dosarul istoric să reflecte faptul că procesul legal împotriva lui a fost clar și că eșecul a fost pur politic”, a declarat Rebecca Hamilton, profesor asociat de drept la Universitatea Americană din Washington D.C., coautorul unei versiuni timpurii a unui model de rechizitoriu.

„Ceea ce Putin a făcut și continuă să facă împotriva poporului ucrainean este criminal”, a spus Hamilton.

„Este la fel de criminal astăzi, ca și atunci când a lansat acest război, în februarie. Și, în timp ce restul lumii începe să se ocupe cu alte probleme, poporul ucrainean nu are luxul de a continua.”

Share