VIDEO ABBA, “Ode to Freedom”, variaţiune pe o arie din “Lacul Lebedelor”, de Ceaikovski

Share

Deși o colaborare ABBA – Piotr Ilici Ceaikovski nu era pe cărțile noastre de bingo, pentru anul 2021, suntem cam aici acum.

Grupul pop suedez ABBA a revenit după o pauză de 40 de ani, cu al nouălea și ultimul lor album de studio, Voyage, scrie Classic FM. Fanii trupei au observat că piesa finală de pe album, “Ode To Freedom”, are o melodie familiară.

Nu pentru că ar conține o revenire la o melodie anterioară compusă de trupă, ci mai degrabă pentru că melodia face referire la valsul din baletul lui Ceaikovski, “Lacul lebedelor”.

Scris de compozitorul rus PI Ceaikovski între anii 1875 – 76, “Lacul lebedelor” este unul dintre cele mai populare balete ale tuturor timpurilor, iar “Valsul” în la bemol major una dintre cele mai recunoscute melodii din lucrare.

Twitter s-a grăbit să facă referirea la melodia folosită în ultima piesă a albumului “Voyage”, ascultătorii încercând cu disperare să găsească piesa de muzică clasică de care li s-a amintit, care le părea foarte cunoscută.

În ciuda aparenţei sale de vals, “Ode to Freedom” este scrisă în măsura 4/4, în loc de 3/4, cum este Valsul din Lacul Lebedelor, ca și majoritatea formelor de vals.

Tema “Ode to Freedom” este aparent o baladă pop mai convențională, reprezentând în realitate o variaţiune de la originalul de Ceaikovski.

Share