O nouă carte susţine că 1973 este anul de aur al muzicii progresive

Share

1973  ar fi anul de aur al rock-ului progresiv. Aşa susţine o carte care tocmai a fost publicată de editorul muzical Sonicbond.

Noi am afirmat de mulţi ani că 1973 a fost un an special. Ceea ce se întâmplă acum, că apare o carte care afirmă acest lucru, este numai o confirmare a faptului în sine.

“1973 – Anul de aur al rockului progresiv” a fost scrisă de colaboratorul olandez al Dutch Progressive Rock Pages, Geoffrey Feakes.

El a fost de asemenea autor de cărți din seria “On Track”, a Sonicbond, despre marile trupe progresive Moody Blues, The Who şi despre Steve Hackett.

Cartea afirmă că 1973 a fost un an esențial, în deceniul care a definit rock-ul progresiv, deși, cunoscând comunitatea prog, o afirmație atât de îndrăzneață este probabil să fie analizată îndelung.

Cu certitudine, unii dintre tenorii genuljui au lansat în anul 1973 albume semnificative, cum e cazul Pink Floyd, cu The Dark Side Of The Moon, Yes, cu Tales From Topographic Oceans şi Genesis, cu pivotalul album Selling England By The Pound.

Dar există contraargumente pentru cei care afirmă că la fel se poate spune şi despre anul 1971, în care s-a lansat The Yes Album, dar şi Fragile, mai apoi Nursery Cryme, Aqualung, In The Land Of Grey And Pink, Tarkus, Pictures At An Exhibition, Tago Mago, Meddle, Pawn Hearts, Moving Waves etc…), dar chiar şi 1972 este un an aparte, cu Close To The Edge, Foxtrot, Thick As A Brick, Matching Mole, Neu!, 666, Trilogy, Zeit, Obscured By Clouds.

Cartea oferă o perspectivă de ansamblu asupra anului 1973 şi analizează în detaliu albume de la Mahavishnu Orchestra, Greenslade, Rick Wakeman, Gong, Le Orme, Can, Kayak, Gentle Giant, Premiata Forneria Marconi, Renaissance, Caravan, Nektar, Manfred Mann’s Earth Band and Magma.

Share