ABBA lansează un nou concert virtual, la Londra

Share

Odată cu albumul lor „Voyage”, celebrele vedete pop suedeze ABBA se întorc pe scenă – ca versiuni digitale ale lor.

Deutsche Welle a vorbit cu Björn Ulvaeus, înaintea premierei turneului virtual.

“A fost magie. A funcționat cu adevărat!” A doua zi după avanpremiera concertului ABBA, care va avea premiera pe 27 mai, la Londra, Björn Ulvaeus a fost vizibil încântat de rezultate:

„Publicul este de acord să fie o vreme în această lume imaginară, la un concert, și îi văd pe ABBAtars ca creaturi vii”, a declarat vedeta ABBA, pentru DW, referindu-se la faptul că revenirea trupei pe scenă este de fapt un concert live virtual.

Datorită ABBAtars, numele dat hologramelor digitale ale celebrei trupe pop suedeze, Agnetha, Björn, Benny și Anni-Frid par miraculos întineriți – de parcă o mașină a timpului le-ar fi trimis direct în anul 2022, de la sfârșitul anilor 1970, când erau în apogeul faimei lor.

Dispunând de cea mai recentă tehnologie, hologramele sunt uimitor de realiste.

Timp de cinci săptămâni, cei patru membri ABBA, care acum au peste 70 de ani, au interpretat fiecare dintre cele 20 de melodii ale concertului îmbrăcați în costume speciale, de captare a mișcării, în fața a 160 de camere, pentru ca toate mișcările lor să poată fi înregistrate.

Cât mai autentic posibil

ABBA a compilat cele mai mari hituri ale carierei lor pentru spectacolul de aproximativ 100 de minute.

Lista include piese noi de pe albumul lor „Voyage”, lansat în noiembrie 2021, inclusiv single-urile „I Still Have Faith In You” și „Don’t Shut Me Down”.

Concertul „ABBA Voyage” îmbină spectacolul live și spectacolul virtual: o trupă de 10 muzicieni cântă toate melodiile live, pe scenă, alături de hologramele ABBAtar.

Vocile și vocea din spate ale lui Agnetha și Anni-Frid sunt preluate din înregistrările originale ale melodiilor, la fel ca pianul lui Björn și chitara lui Benny.

Publicul se bucură de acest amestec ciudat și la asta a visat întotdeauna, a spus Ulvaeus, pentru DW.

„Erau absolut captivați și se distrau atât de mult, cântau împreună. Și după aceea am văzut că mulți oameni stăteau cu gura căscată și se întrebau: ce este ceea ce tocmai am văzut?”

„Este o experiență pe care nimeni nu a mai avut-o până acum, este complet nouă și depășește granițele.”

Pentru premieră, pe scenă vor fi cei patru membri „adevărați” ABBA; la celelalte spectacole, publicul îi va vedea doar pe ABBAtars.

Arena, construită la comandă pentru spectacol, are spațiu pentru aproximativ 3.000 de spectatori.

Fanii ABBA care doresc să danseze pot obține bilete pentru „ ringul de dans” din fața scenei sau pentru una dintre cele opt „cabine de dans” deschise, unde până la 12 persoane își pot sărbători petrecerea privată ABBA.

Prima serie de spectacole este programată până la începutul lunii decembrie.

Björn Ulvaeus are planuri mari

După premieră, cei patru membri ABBA vor pleca din nou acasă. Björn Ulvaeus se întoarce la Stockholm, pentru repetiții pentru muzicalul „Pippi la circ”, bazat pe una dintre cărțile pentru copii ale lui Astrid Lindgren, din îndrăgita serie “Pippi”.

Pippi și ABBA sunt cele mai de succes exporturi culturale ale Suediei şi Ulvaeus îmbină lucrurile în acest proiect, deoarece Ulvaeus și Benny Andersson au compus muzica – în stilul lor distinctiv – pentru spectacol.

Asta înseamnă mult pentru Ulvaeus.

„Pippi este puternică și independentă, iar Agnetha și Anni-Frid sunt de asemenea puternice și independente”, a spus el, pentru DW.

„Sunt simboluri perfecte pentru egalitatea dintre bărbați și femei și pentru împuternicirea fetelor și a tinerelor femei. Sunt modele de urmat”.

Dacă bărbații și femeile ar fi egali, lumea ar fi un loc mai bun, a adăugat Ulvaeus.

„Voyage” este ultimul proiect al ABBA

Potrivit trupei, spectacolul „Voyage” este proiectul final comun al ABBA. Adunarea cvartetului încă o dată, pentru albumul „Voyage” și spectacolul ABBAtar, a fost un vis devenit realitate pentru Ulvaeus.

„Nu m-am simţit niciodată atât de bine ca acum”, a spus el. „Cred că sunt un bărbat mai fericit acum decât eram în anii ’70”.

Share