Cum s-ar explica derapajul AUR al lui Nicu Covaci, de la Phoenix

Share

Există explicaţii pentru aberaţiile pe care le fac oameni ca Nicu Covaci. Recent, liderul trupei Phoenix a binecuvântat cu prezenţa eminentei trupe nunta liderului AUR, George Simion.

Sub titulatura “Ultimul zbor al păsării Phoenix“, Nicolae Cotruţ încearcă să explice cum a ajuns Covaci în postura penibilă din comuna Măciuca.

“La începutul anilor 2000”, aminteşte Cotruţ, “Florian Pittiș susținea că Nicu Covaci ar trebui făcut membru de onoare al Academiei Române, pentru promovarea culturii precreștine din România, mai ales în albumul „Cantafabule”. Asta cred și eu”.

Autorul crede cu tărie “că Nicu Covaci a făcut enorm pentru cultura română. L-am văzut mereu ca pe un simbol al libertății totale, e drept, câteodată cu înclinații spre anarhie (povestește, ca pe o mândrie, că merge pe contrasens sau trece pe roșu fără nicio problemă)”.

Prezenţa şi Covaci la Măciuca se explică prin modul de a fi a acestuia. Pe rând:

1. Nicu Covaci este un adept al teoriilor conspiraționiste. Spunea, printre altele, că pandemia este „făcută” sau că dârele lăsate de avioane pe cer sunt „butelii care trebuie să se verse”. Vorbea într-un interviu de „lada de la Vatican” (teoria că Vaticanul ascunde istoria adevărată a dacilor) sau de faptul că, în viitor, pe hărți, în loc de România o să scrie „Gipsyland”. Are viziuni similare cu național-ceaușismul.

2. Tatăl lui a fost legionar, închis zece ani pentru asta. Covaci spunea despre el că a fost „patriot”, evident, fiind vorba de tatăl lui, nu ar fi putut zice altceva.

3. Se uită că Nicu Covaci stă în Moraira, Spania, și nu prea se interesează de ce e pe aici. Este foarte probabil să nu fi avut habar de partidul intrat în 2020 în parlament cu discursul extremist. Pe mire nu-l cunoștea dinainte, după cum zice. A declarat că el cântă pentru 10.000 de oameni, indiferent dacă în paralel este „nuntă, înmormântare sau avort”.

4. Este foarte mercantil. “Aveam de gând să reunim formula anilor ’70, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de Phoenix? Lasă, vedem mai târziu, oare ce e ne dau ăia să mâncăm acolo? Bani, bani și iarăși bani.”.

Acum, la punctul 3., avem şi noi ceva de comentat: dacă Nicu Covaci nu prea ştie ce se petrece-n ţară, atunci să stea acolo sau să vină, informându-se înainte ce se întâmplă în ţară.

Pentru că de la Covaci, indiferent de durităţile dintre el şi ceilalţi membri al marelui Phoenix, din epoca de maxim valoric, avem pretenţii. Inclusiv ca, înainte să vină în ţară, să cânte la nunta cuiva, să se informeze că acel cineva este cam în umbra marelui URSS…

Şi la punctul 2. ar mai fi ceva: dacă îl interesează politica şi o înţelege – că marii rockeri ai lumii occidentale sunt interesaţi de politică şi mai şi pricep cu ce se mănâncă – ar trebui să asimileze din experienţa părintelui său că legionarismul, chiar dacă teoretic o fi părut o chestiune frumoasă şi patriotică, asemeni doctrinei comuniste, s-a demonstrat practic a fi o năpastă pentru România. Care nu ne mai trebuie niciodată.

Share