Republica Moldova interzice difuzarea știrilor din propaganda rusă

Share

În ce priveşte propaganda rusă, Republica Moldova se aliniază mai rapid decât România la standardele europene.

O lege care interzice difuzarea emisiunilor de ştiri ruseşti, în Republica Moldova, a fost adoptată joi, 2 iunie, de Parlamentul Republicii Moldova, potrivit AFP.

Votul a fost dat în contextul în care tensiunile între forţele prooccidentale şi cele proruse s-au accentuat, odată cu războiul din Ucraina.

Potrivit acestei legi asupra securităţii informaţiei, este interzisă ”transmiterea la radio şi la televiziune a emisiunilor de ştiri, militare, politice şi analitice ale unei ţări care nu a ratificat convenţia europeană privind televiziunea transfrontalieră”.

De asemenea, 50% dintre programele străine difuzate la televiziune trebuie să provină din Uniunea Europeană (UE), SUA sau din ţări semnatare ale acestei convenţii europene.

În mod concret, posturile de televiziune din Republica Moldova nu vor putea difuza decât filme, seriale, programe muzicale sau emisiuni de divertisment ruse.

În fapt, interdicţia de a difuza emisiuni de ştiri – care a fost deja decisă în anul 2017, apoi anulată în 2020 – este în vigoare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

În faţa acestei ofensive, Republica Moldova – ţară majoritar românofonă, dar cu o importantă minoritate rusofonă, precizează AFP – afişează un sprijin hotărât pentru Kiev.

Ea găzduieşte refugiaţi de război, a depus o candidatură de aderare la UE şi a obţinut promisiunea europenilor pentru o majorare importantă a ajutorului militar.

Republica Moldova, în componenţa căreia este Transnistria, un teritoriu separatist ce se învecinează cu Ucraina, se teme că Moscova ar putea-o alege ca ţintă, cu atât mai mult cu cât regiunea separatistă a susţinut că a fost vizată în aprilie, de tiruri provenind dinspre Ucraina.

Autorităţile ruse au exprimat critici virulente la adresa Chişinăului.

Share