Republica Moldova ia ce-i mai bun din România

Share

Republica Moldova alege şi culege din România numai ce este mai bun şi a fost uneori chiar denigrat şi exclus instituţional în România.

Două instituții-cheie din Republica Moldova sunt conduse de români care au făcut carieră la București și și-au luat ulterior cetățenia moldovenească.

Republica Moldova ia ce-i mai bun din România

Este vorba despre Banca Națională de la Chișinău și Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor.

În paralel, mai mulți experți români de nivel înalt – foști miniștri și șefi de instituții – joacă roluri-cheie în Guvernul Republicii Moldova.

Anca Dragu – șefa Băncii Naționale a Moldovei

Senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în România, a fost numită în 22 decembrie de Parlamentul de la Chișinău guvernator al Băncii Naționale. Decretul a fost semnat de președinta Maia Sandu în ziua în care fostul guvernator, Octavian Armaș,u a fost revocat din funcție.

Citeşte şi: Intoxicari: diploma lui Funeriu si bac-ul baiatului lui CTP

Anca Dragu a lucrat mai mult de 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional și a fost ministru al finanțelor publice, în Guvernul României. În 2020, a fost aleasă președinte al Senatului României, conform G4Media.

Daniel-Marius Staicu, șeful Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor

În noiembrie 2022, Staicu a fost numit de către Guvernul Republicii Moldova în funcția de director al Serviciului pe un termen de 5 ani. Anterior, Daniel-Marius Staicu a fost șef al Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din România.

În 2021, Staicu fusese numit în funcția de director în cadrul Direcția conformitate Victoriabank – grupul financiar deținut de Banca Transilvania. Anterior, el a fost ofițer specialist la Serviciul pentru Investigarea Fraudelor din Poliția Română.

Cosmin Dinescu, şeful Misiunii UE la Chişinău

Uniunea Europeană l-a numit în aprilie 2023 pe diplomatul român Cosmin Dinescu drept șef al Misiunii UE în Republica Moldova (EU Partnership Mission – EUPM). Cosmin Dinescu, diplomat de carieră cu gradul de ambasador, are o experiență de două decenii și jumătate în diplomație. Dinescu a fost secretar general al MAE, ambasador în Lituania și Croația, director general pentru afaceri juridice.

Citeşte şi: Anca Dragu: „Avocatul Poporului nu reflectă interesele poporului”

Misiunea civilă trimisă la Chșinău e o premieră pentru UE și e formată din experți în diferite domenii care consiliază autoritățile moldovene pe următoarele direcții: Securitate cibernetică și combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării, Consolidarea structurilor de gestionare a crizelor axate pe securitatea internă, Furnizarea de echipamente necesare pentru gestionarea crizelor.

Înalți Consilieri pe lângă guvernul moldovean, numiți de UE

Daniel Funeriu. Fost ministru al Educației în România, autorul celei mai profunde reforme în Învățământ

În 1999 a obținut titlul științific de doctor în chimie la Universitatea din Strasbourg sub îndrumarea lui J.- M. Lehn, Laureat al Premiului Nobel. A lucrat apoi la Institutul de Cercetare Scripps din La Jolla (California) și Institutul Național de Știință și Tehnologii Industriale Avansate din Amagasaki (Japonia), Universitatea Tehnică din Munchen.

În 2009 a devenit membru al Parlamentului European, apoi Ministru al Educației în România. A fost și consilier prezidențial.

Dragoș Ciuparu. A fost șeful Cercetării din România

Este inginer chimist de profesie și are un doctorat obținut la Universitatea Paris 7 „Denis Diderot”. A petrecut aproape 7 ani în cadrul Departamentului de Inginerie Chimică al Universității Yale, mai întâi ca cercetător postdoctoral, iar mai târziu ca cercetător științific.

La sfârșitul anului 2005 s-a întors la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, România, înființând un nou grup de cercetare și obținând titlul de profesor.

Share