Republica Moldova se află într-o situaţie ciudată. A cumpărat gaz metan pentru sezonul rece, dar nu poate să-l importe.
Moldova a cerut creșterea capacității de flux invers, de-a lungul conductei transbalcanice, pentru a facilita importurile regionale mai mari de gaze, pe fondul riscurilor de reducere a energiei.
Republica Moldova nu poate să-şi importe gazul cumpărat
Vorbind pentru ICIS, Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei al țării, a declarat că Moldova este pregătită să găsească o soluție pentru creșterea compresiei pe traseu, din motive de securitate a aprovizionării.
Borosan a spus că capacitatea în flux invers, la punctul de interconectare transfrontalieră Grebenyky, cu Ucraina, ar trebui să crească de la puțin peste aproximativ 4,5 milioane de metri cubi (mcm)/zi de capacitate întreruptibilă, până la capacitatea sa tehnică de firmă, de aproximativ 10 milioane de metri cubi/zi.
Totuși, pentru a facilita creșterea, operatorii de sisteme de transport din amonte, precum Bulgartransgaz, ar trebui să crească presiunea, la granița cu România, prin exploatarea stațiilor de compresoare Kardam.
Citeşte şi: Republica Moldova va avea radare puternice din România
Moldova a propus două variante. Prima ar fi ca operatorii de sisteme de transport al gazelor, din țările de tranzit, Bulgaria, România, Moldova și Ucraina să împartă costurile presiunii crescute, în conducta transbalcanică.
În caz contrar, Republica Moldova a spus că, pentru funcționarea stației de comprimare din Bulgaria, care va permite creșterea capacității de transport al gazelor la IP Grebenyky, vor fi necesari 6.300 MWh, în natură, de gaz combustibil.
Cu toate acestea, dacă Moldova va plăti pentru gazul respectiv, atunci singura companie care va putea folosi capacitatea sporită ar fi compania de stat din Republica Moldova, Energocom, a recunoscut Boroşan.
Citeşte şi: Partidul Şor, scos de Republica Moldova în afara legii
„Din punctul nostru de vedere, creșterea capacității de transport de gaze în flux invers, pe conducta Trans-Balcanică, se referă la securitatea aprovizionării.”
Boroşan a spus că situația este urgentă, deoarece Moldova și-a asigurat deja aprovizionarea cu gaze pentru iarnă, în regiunea balcanică, și se așteaptă să-l importe doar în depozitele subterane de gaze din Ucraina, prin conducta transbalcanică.
Suprasubscriere
El a subliniat că o licitație de capacitate întreruptă recentă din septembrie a trebuit să fie anulată, deoarece a fost suprasubscrisă. „Licitația a trebuit să fie anulată după trei zile și 13 runde de licitații”, a spus el.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a negat duminică, 3 septembrie, datoria de 800 de milioane de dolari, reclamată de compania rusă Gazprom, pentru livrările de gaze şi acuzat Moscova că încearcă să înşele Chişinăul, la acest capitol, conform bani.md.
„Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că Gazprom nu a putut justifica factura exorbitantă pe care Rusia se aștepta ca poporul moldovean să o plătească. Statele Unite își reafirmă sprijinul pentru eforturile continue ale Republicii Moldova de a-și diversifica sursele de energie și de a asigura un viitor mai prosper și mai transparent pentru poporul său”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, conform Ziarul de Gardă.