Cum ajuta pilotii forati in procedura de fundatii speciale

Share

Pilotii forati sunt o metoda bazata pe forarea unei gauri si turnarea de beton de calitate in urma forarii. Procesul de betonare eficienta are loc cu ajutorul unei armaturi robuste din metal.

Ce rol au pilotii forati

In prezent, pilotii forati inlocuiesc in mod activ pilotii conventionali de fundatii speciale. Gama de utilizare a acestor piloti este foarte mare, ei pot fi utilizati si in constructia de case cu mai multe etaje in mod industrial, nu numai in constructia de case particulare, etc.

Acest tip de piloni se folosesc in fundatii speciale si sunt o alternativa la o fundatie de tip banda, ingropata adanc, si poate suporta aceleasi sarcini fara probleme. 

In cazul constructiilor private, utilizarea pilotilor forati creste considerabil economiile la realizarea fundatiei, deoarece nu trebuie sa fie sapata si turnata pana la adancimea totala a solului inghetat. Daca pilotii forati sunt proiectati corect, fundatia nu pierde nimic din capacitatea sa portanta si, de asemenea, este posibil sa se mareasca capacitatea portanta prin utilizarea unor bare de armare mai groase si prin reducerea distantei dintre piloti.

Unde se utilizeaza pilonii forati

De obicei, aceasta metoda este utilizata in constructii cu spatiu limitat, precum si pentru imprejmuirea gropilor foarte adanci, pentru taierea terasamentelor in soluri cu incluziuni dure, cu granulatie grosiera.

Avantajele acestei tehnologii sunt urmatoarele:

  • este posibil sa se lucreze in zone dens construite;
  • nu este nevoie de drenaj suplimentar;
  • nu este dificil de realizat piloti forati, atat in ceea ce priveste costurile fortei de munca, cat si in ceea ce priveste timpul.

Astfel, conditiile de teren determina in diverse situatii aplicarea sistemelor de de fundare la adancime sau imbunatatirea terenului prin alte metode practice.

In acest caz, pilonul forat sustine structuri cu sarcini verticale mari, cele intalnite in fundatii speciale.

Pilotii forati s-au dovedit a fi foarte eficienti cand este vorba de sustinerea unor sarcini foarte mari, de aceea se pot utiliza ca si masura de consolidare a fundatiei in aproape toate tipurile de soluri. De asemenea, pentru a preveni alunecarile pantelor si pentru a proteja constructiile existente sunt necesare lucrari de consolidare a pantelor, reprezentati la ferl prin acesti piloti forati.

Share