SUA au sancţionat 7 indivizi. Încercau să destabilizeze R. Moldova

Share

SUA a sancționat șapte membri ai unui grup rusesc de informații, pentru încearcări de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova.

SUA au sancţionat destabilizatori ai R. Moldova

Este vorba despre un grup cu legături în serviciile secrete rusești. Administrația Biden a impus sancțiuni contra a șapte membri „de frunte, ai unui grup de influență malignă, legat de serviciile secrete rusești”.

Aceasta pentru rolul lor, în „încercarea de a destabiliza guvernul Republicii Moldova”.

Potrivit Departamentului american al Trezoreriei, cei care au fost sancționați au fost implicați într-un complot, care a implicat proteste antiguvernamentale în Moldova, la începutul acestui an.

Citeşte şi: Fake news. SUA, bază militară în Delta Dunării

A fost un efort, de “a promova o insurecție fabricată, împotriva guvernului R. Moldova”, potrivit CNN.

“În februarie 2023, grupul a organizat antrenamente de protest, probabil în sprijinul unui complot de destabilizare axat pe Moldova”, a precizat Departamentul Trezoreriei.

“În timpul protestelor, membrii grupului de influență malignă menționat mai sus au supravegheat deplasarea unor membri ai personalului, în locații din Moldova, inclusiv la Chișinău”, a spus instituţia, conform Newsweek.

Citeşte şi: SUA anchetează afacerile băncii Raiffeisen în Rusia

Persoanele sancționate sunt:

-Konstantin Prokopyevich Sapozhnikov,
-Yury Yuryevich Makolov,
-Gleb Maksimovich Khloponin,
-Svetlana Andreyevna Boyko,
-Aleksey Vyacheslavovich Losev,
-Vasily Viktorovich Gromovikov,
-Anna Travnikova.

Citeşte şi: 

Departamentul Trezoreriei susține că actorii sancționați luni “fac parte dintr-o vastă operațiune informativă globală legată de Federația Rusă, care vizează Ucraina, țările limitrofe Ucrainei, inclusiv Moldova, țările din Balcani, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite”.

“Acești actori au provocat, antrenat și supravegheat grupuri din țări democratice care desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații.

Acești agenți de influență malignă analizează țările vulnerabile la exploatare și alimentează temeri care subminează încrederea în principiile democratice în țările vizate”, au precizat aceștia.

Share