Maia Sandu intră cu plugul în mafia universitară

Share

Maia Sandu se confruntă cu o reacţie violentă a grupurilor de interese din sistemul de învățământ superior al Republicii Moldova, în fața reformei inițiate.

Baronii universităților, care urmează să dispară prin comasare, protestează și se opun din toate puterile.

În sprijinul lor vin politicieni din vechea gardă, precum Mircea Ion Snegur, fostul prim-secretar al Partidului Comunist Moldovenesc de pe vremea URSS, primul președinte al țării, după câștigarea independenței, scrie Ziariştii.

Bătălia pentru reforma sistemului universitar de învățământ din Moldova se anunță crâncenă.

La fel ca și în România, de-a lungul deceniilor aici s-a dezvoltat și osificat o adevărată rețea de complicități și interese conectată la banii publici, dar și la cei ai studenților, dar care nu produce învățământ de calitate.

Președintele moldovean Maia Sandu și Guvernul său au trecut rapid la treabă și au anunțat o reformă universitară structurală profundă, prin care vor fi comasate 24 de entități universitare și de cercetare de stat.

Dintre acestea, 15 ar urma să fie absorbite de Universitatea de Stat Moldova (USM), câte 4 de Universitatea Tehnică a Moldovei (UMT) și Universitatea Pedagogică “Ion Creangă”.

În mod evident, o armată de rectori și alte cadre de conducere vor rămâne fără posturile bine plătite și fără influență. Aceștia ripostează și s-au lansat în proteste și critici, relatează Radio Chișinău.

Ca și în România, puhoiul de șefi de universități din Moldova are strânse legături cu vechea gardă a politicienilor. Aceștia din urmă nu-și lasă camarazii la greu și se opun, de asemenea, reformei.

Guvernul a anunțat că va pune la dispoziție 700 de milioane de lei moldovenești pentru realizarea acestei comasări, parte a reformei care ar urma să mărească eficiența și calitatea învățământului de peste Prut.

Dar opoziția e totală. Viorica Prisăcaru, acum rector al Universității Agrare, care ar urma să piardă acest post, prin comasarea cu UTM, țipă că Guvernului nu-i pasă de Agricultură și strecoară o amenințare, spunând că autorii deciziei vor regreta.

„Oare Agricultura nu are o importanță atât de mare astăzi pentru Rep. Moldova ca să merite mai multă susținere din partea statului, să fie ajutată în atingerea misiunii sale?

Dar să nu fie închisă universitatea care a avut și și-a dus cu multă onoare și demnitate misiune de aproape nouă decenii. (…) Este ușor de spus: am luat de aici și am pus dincolo.

(…) Este clar că nu toți se vor regăsi în statele de personal ale UTM. Cei care iau astfel de decizii probabil vor regreta dacă peste un timp nu vor putea justifica decizia“.

Share