Coliziune între G4Media (Cristian Pantazi) şi Klaus Iohannis. “Cum v-aţi permis?”

Share

Președintele Klaus Iohannis a fost acroşat direct de jurnalistul G4Media Cristian Pantazi, pentru amenințările adresate în urmă cu o lună, după publicarea draftului Legilor Securității.

Amintim că pe 5 iunie, întrebat despre acest draft, care tocmai apăruse în spațiul public, Iohannis s-a arătat foarte deranjat de acest lucru.

„Cineva, și știm cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijorați. (…) Eronată este și scurgerea acestor prime forme către media”, a spus atunci președintele, conform Aktual24.

Ulterior, a fost criticat pentru aceasta de 45 de ONG-uri din România, dar și de organizația internațională Reporteri fără Frontiere.

Acum, la prima conferință organizată de la acel moment, de Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, jurnalistul l-a întrebat cum și-a permis să facă așa ceva.

„Ați amenințat sursele G4Media care au dat drafturile Legilor Securității. Cum v-ați permis, ca președinte al statului, să identificați sursele unei publicații și să le amenințați?”, a întrebat Pantazi.

„Cred că vă așteptați de la președintele României să știe un pic mai mult decât publicul general. Eu nu m-am referit nici la persoane, nici la publicații.

Am spus că încă se va lucra mult timp și e greșit că în această fază foarte devreme a drafturilor să fie lumea agitată.

Îmi pare rău că v-ați simțit amenințați. Afirmația mi-o mențin. Nu orice draft trebuie făcut public înainte ca cei care răspund de acel document să-și fi terminat munca, așa cum este prevăzută în Constituție.

A veni și a critica un draft mi se pare în anumite puncte destul de riscant și faptul că s-au iscat nenumărate discuții pe ceva ce nu este definit mi-a dat dreptate. Nu trebuie să vă simțiți amenințați”, a răspuns Iohannis.

Jurnalistul a insistat, întrebându-l direct dacă și-a folosit puterea pentru a afla sursele de informare ale unor publicații.

„Nu. Și știți bine că nu. Declarația spune că cel care a dat în media aceste documente nu a făcut nici un secret din asta. Nu îmi folosesc puterea pentru a inhiba libertatea presei, din contră, și dumneavoastră știți foarte bine acest lucru”, a mai spus Iohannis.

El a admis că la acel draft au lucrat și oameni din Administrația Prezidențială, dar a negat că el personal ar fi primit documentul.

„Mă voi îngriji că aceste excese să dispară. Fiți asigurat că președintele are grijă de aceste chestiuni”, a încheiat Iohannis subiectul.

Share