Jurnalista anti-Putin Marina Ovsiannikova lucrează în R. Moldova

Share

Marina Ovsiannikova, jurnalista care a protestat în direct la postul de televiziune rus Pervîi Kanal, împotriva războiului din Ucraina, se află în Republica Moldova, unde a fost trimisă ca reporter.

Marina face corespondenţe pentru Die Welt și a postat imagini și un reportaj de la punctul de control Palanca. Ea a făcut un apel către cunoștințele sale din Rusia ”să nu tacă”, potrivit zdg.md, citat de Ziare.com.

„Moldova este cea mai săracă țară din Europa. Sunt sute de mii de refugiați din Ucraina aici. Am ajuns în Moldova tocmai în momentul în care situația din jurul Transnistriei nerecunoscute a escaladat.

Nici în Moldova și nici în Transnistria nu dorește nimeni o escaladare a conflictului. Oamenii se roagă pentru pace. Locuitorii Moldovei ajută zilnic refugiații din Ucraina”, a scris jurnalista, pe Facebook.

Marina Ovsiannikova a protestat în direct, pe 14 martie, cu o pancartă, pe care scria „nu războiului”. Ulterior, a fost reținută și amendată cu 30.000 de ruble.

După protestul din martie, Ovsiannikova a spus că a fost împiedicată să doarmă două zile şi a fost interogată 14 ore.

După protest, jurnalista a renunţat la postul său de editor la televiziunea de stat din Rusia şi a anunţat că nu va accepta o ofertă de azil în Franţa, întrucât dorea să rămână în Rusia, deşi se temea pentru siguranţa sa.

Ovsiannikova ar putea să mai fie pusă sub acuzare, conform legii ruse, riscând ani de închisoare, potrivit unui nou cod penal, care incriminează răspândirea de fake news, despre invazia Rusiei în Ucraina.

Share