Arestări în Republica Moldova. Un fost ministru a fost reţinut

Share

În Republica Moldova, reforma dură a Maiei Sandu începe cu arestări la vârf. În lunile care urmează, se vor petrece lucruri interesante.

Val de acțiuni penale în Republica Moldova, împotriva unor foști și actuali demnitari, în contextul în care președinte Maia Sandu a anunțat măsuri dure împotriva corupției.

A fost reținut un fost ministru, a fost trimis în judecată un fost deputat și urma să fie arestat arhitectul-șef din Criuleni.

A fost reținut vineri Alexandru Pînzari, fost ministru al Apărării, de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurori, după ce au avut loc percheziții la domiciliul său, anunță deschide.md.

Fost șef al Poliției Moldova, Pînzari a fost reținut în dosarul în care este vizat șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, cu privire la angajarea unui individ în calitate de agent sub acoperire, în cadrul fostei Direcții 5 a Inspectoratului Național de Investigații (INI).

Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat și trimis în judecată cauza penală în care deputatul Denis Ulanov (Partidul ȘOR) este acuzat de escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale.

Rechizitoriul cuprinde 630 de file, iar întreg probatoriul însumează 81 de volume. Cauza penală face parte din dosarul denumit generic ”Frauda bancară”, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia, estimate la peste 9,7 milioane de lei moldovenești.

În prezent, procurorii investighează o multitudine de fapte infracționale, care a avut loc în intervalul anilor 2010 – 2015, care, la fel, fac obiectul dosarului ”furtul miliardului”.

Investigațiile vor continua până la etapa la care vor fi trași la răspundere nu doar organizatorii și beneficiarii, ci și cei care au favorizat adoptarea deciziilor ilegale care au permis devalizarea sistemului național bancar, se anunță într-un comunicat al Parchetului General.

De asemenea, procurorii urmau să ceară mandate de arestare pentru arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și pentru șeful întreprinderii municipale Biroul Proiectări, Prospecțiuni și Servicii CriPSer.

Ofițerii anticorupție au făcut percheziții la Consiliul Raional Criuleni, în urma cărora arhitectul-șef al Consiliului raional Criuleni și administratorul unei companii de proiectare au fost reținuți.

Aceștia sunt bănuiți de corupere pasivă, activă, trafic de influență și abuz de serviciu. Cei doi sunt cercetați în mai multe cauze penale, iar acțiunile pretins ilegale ale acestora ar fi prejudiciat bugetul local cu sute de mii de lei moldovenești.

Cauzele au fost pornite la sfârșitul anului 2020, după care au fost conexate într-o singură procedură, cercetările CNA și ale procurorilor constând în administrarea mai multor probe, inclusiv interceptarea bănuiţilor și documentarea acțiunilor lor audio și video.

În cadrul investigațiilor și acțiunilor de anchetă, s-a constatat că angajații „Biroului de Proiectări, Prospecțiuni și Servicii „CriPSer”, subdiviziunea subordonată Consiliului Raional Criuleni, au creat o societate comercială cu aceleași atribuții, iar prin intermediul acesteia prestau servicii persoanelor fizice și juridice, în detrimentul întreprinderii de stat.

Astfel, prin înțelegere prealabilă cu arhitectul-șef al Consiliului, oamenii erau direcționați la societatea privată, iar contra unor sume de bani, oferite drept mită, obțineau acte și avize pentru construcții.

Un control financiar al celor două entități a constatat că societatea privată a încasat în câțiva ani sume aproape triple față de subdiviziunea subordonată Consiliului, astfel prejudiciind bugetul local cu sute de mii de lei.

Share