Tentative de lovitură de stat în Republica Moldova

Share

Tentativă de lovitură de stat în Republica Moldova, arată analizele efectuate de Serviciul de Informații și Securitate (SIS).

Aşa a declarat șeful SIS, Alexandru Musteață, într-o emisiune la Radio Moldova, conform NewMaker.md, via AK24.

Cu toate acestea, a precizat el, nu există temei de a întrerupe protestele antiguvernamentale care au loc în ultimele săptămâni, întrucât dreptul cetățeanului de a protesta trebuie respectat.

„Sesizăm că avem tentative de destabilizare a situației pe plan politic. Se încearcă tot mai mult promovarea anumitor idei și entități care au scopul de a distorsiona situația social-politică din țară, de a schimba guvernarea”, a menționat Musteață.

Acesta a spus că instituția pe care o conduce, împreună cu poliția, monitorizează situația, pentru a nu permite o eventuală lovitură de stat sau o destabilizare, ce ar putea duce la „schimbarea prin violență a guvernării”.

Șeful SIS a spus că, la începutul protestelor din Chișînău, oamenii manifestau pașnic, însă în ultima perioadă în posesia manifestanților au fost descoperite obiecte periculoase.

„Este dreptul cetățeanului să protesteze, acesta trebuie respectat. Dacă ne uităm în retrospectivă, în primele săptămâni oamenii protestau și plecau acasă.

Apoi am început să vedem și noi, și poliția mai multe tentative de destabilizare, de altercații cu poliția, de provocare la adresa poliției”, a declarat directorul SIS.

Printre riscurile de securitate, Alexandru Musteață a subliniat problema dezinformării, indicând că sunt diseminate tot mai multe știri false.

„Spațiul informațional este invadat de informații false, care au ca scop să distragă atenția, să informeze greșit, să creeze panică în societate”, a spus el.

Din 18 septembrie, Partidul Șor desfășoară proteste în centrul Chișinăului. Formațiunea condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupție Ilan Șor cere demisia președintei Maia Sandu și guvernului acesteia.

Anterior, manifestatiei i s-au alăturat atât reprezentanți ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, cât și liderul Partidului ‘Acasă Construim Europa’, Gheorghe Cavcaliuc.

Share