CEDO condamnă România, pentru nerestituirea bunurilor naţionalizate de comunişti

Share

CEDO a condamnat România, în legătură cu restituirea bunurilor naţionalizate de fostul regim comunist, considerată insuficient de eficace.

Deşi România, deja atenţionată în trecut, în legătură cu această spinoasă problemă, a adoptat în 2013 o lege nouă, pentru a le permite persoanelor ale căror bunuri au fost naţionalizate să obţină o restituire sau o despăgubire, “mecanismul de restituire rămâne insuficient de operaţional şi omogen”, a apreciat tribunalul Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg, scrie AFP, conform Agerpres.

CEDO a fost sesizată în 2017, de 53 de cetăţeni români, care au obţinut fiecare o hotărâre definitivă în favoarea lor, privind emiterea unui titlu de proprietate sau acordarea unei indemnizaţii, pentru terenuri confiscate în timpul regimului comunist, din perioada anilor 1945-1989.

“În pofida acestor decizii, niciunul dintre reclamanţi nu a primit un titlu de proprietate sau nu a fost repus în posesia bunurilor sale. Unii dintre ei au afirmat că au fost despăgubiţi insuficient”, a indicat curtea într-un comunicat de presă.

Această “neexecutare prelungită a deciziilor adoptate de instanţe judecătoreşti” şi “lipsa unui recurs efectiv în această privinţă” au dus la “impunerea reclamanţilor a unei poveri individuale excesive”, a conchis CEDO.

“Curtea consideră crucial ca România să continue să depună eforturi de a-şi conforma legislaţia şi practica concluziilor la care ajuns Curtea în prezenta hotărâre şi jurisprudenţei sale pertinente”, insistă CEDO.

România a fost condamnată să le plătească reclamanţilor sume de până la 10.000 de euro pentru daune morale.

Share