Putin a anulat un decret privind suveranitatea Moldovei

Share

Nu că ar mai fi fost respectat oricum, dar Vladimir Putin a anulat un decret care, printre altele, stabilea şi suveranitatea Republicii Moldova asupra Transnistriei.

Pe de o parte, Moscova a dat acest decret, pentru că îi convenea să o joace cu suveranitatea unui stat pe care credea că-l controlează prin slugi ca Voronin sau Dodon.

Pe de altă parte, atunci când la putere au fost politicieni proeuropeni, Federaţia Rusă nu a ezitat să calce în picioare acest decret.

Citeşte şi: Idealizarea morții, de către Putin, reflectă naziificarea în creștere a Rusiei

Putin a anulat un decret, referitor la principiile politicii externe ale Federaţiei Ruse.

Era prevăzută şi reglementarea conflictului transnistrean „pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

Vladimir Putin a anulat un decret care data din anul 2012 şi care stabilea de fapt principiile directoare ale politicii externe a Federaţiei Ruse.

Citeşte şi: Iar se simte rău bădica Vladimir Putin, iar trepidează mapamondul

În documentul anulat se stipula inclusiv faptul că trebuie găsite „căi de soluţionare a problemei transnistrene, pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

În Monitorul Oficial al Federaţiei Ruse este publicat un „Decret al Preşedintelui Federaţiei Ruse nr.111 din 21 februarie 2023 cu privire la invalidarea Decretului Preşedintelui Federaţiei Ruse nr. 605 din 7 mai 2012 cu privire la măsurile de punere în aplicare a politicii externe a Federaţiei Ruse”.

Putin, liderul unui stat paria

Măsura de anulare a decretului semnalează că Moscova îşi reconsideră principiile recunoscute până acum în relaţiile internaţionale şi vine după discursul rostit marţi în parlament, în care Vladimir Putin a anunţat că războiul din Ucraina va continua şi că este un război de facto cu SUA şi NATO.

Putin a anunţat, de asemenea, că Rusia îşi suspendă participarea în tratatul bilateral pe care îl are cu SUA în domeniul armelor nucleare, New START.

De asemenea, tot marţi, Moscova a convocat-o pe ambasadoarea SUA căreia i-a transmis ca SUA să-şi retragă oamenii şi echipamentele militare din Ucraina, pentru că altfel vor fi considerate „ţinte legitime” pentru armata rusă.

Încă mimau cu o graţie oarecare

În decretul anulat se stipulau următoarele:

„Pentru a pune în aplicare în mod consecvent politica externă a Federaţiei Ruse, permiţând asigurarea intereselor sale naţionale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii şi politicii multi-vectoriale în condiţiile formării unui nou sistem policentric de relaţii internaţionale, hotărăsc următoarele:

1. Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, împreună cu alte organe federale ale puterii executive (…)

e) în relaţiile cu statele membre ale Comunităţii Statelor Independente:

să continue să participe în mod activ la găsirea unei soluţii la problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a statutului de neutralitate al Republicii Moldova în stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.

Nu mai e nici o regulă acum

Decretul reglementa de asemenea relaţiile cu diversele organizaţii internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană şi NATO, precum şi cu o serie de ţări, printre care Statele Unite.

Potrivit agenţiei de presă a statului rus, TASS, decretul a fost invalidat “pentru a asigura interesele naţionale ale Federaţiei Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relaţiile internaţionale” şi intră în vigoare în ziua publicării. În esenţă, prevederile documentului respectiv corespundeau Conceptului de politică externă a Rusiei, iar acum „se aşteaptă ca noua sa versiune să fie aprobată în viitorul apropiat”.

În ceea ce priveşte relaţiile cu SUA, decretul revocat prevedea menţinerea unei „interacţiuni stabile şi previzibile, bazate pe principiile egalităţii, neamestecului în afacerile interne şi respectului pentru interesele reciproce”.

Ministerul rus de Externe trebuia de asemenea să asigure implementarea consecventă a Tratatului dintre Rusia şi SUA, privind măsurile pentru reducerea şi limitarea în continuare a armelor strategice ofensive.

Or, în discursul de marţi, Putin a anunţat că Moscova îşi suspendă participarea la acest tratat.

Share