Maia Sandu vorbeşte despre “utilizarea brută a forţei”, de către Rusia

Share

La summitul Platformei Internaţionale Crimeea, de la Kiev, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a avut un discurs dur.

Președintele Moldovei, Maia Sandu, a avut un discurs mai dur, la adresa Rusiei, decât cel al premierului Florin Cîţu, care a reprezentat România la summitul Platformei Internaționale Crimeea, de la Kiev.

Atât Maia Sandu, cât și Florin Cîţu, au vorbit în discursurile lor, despre anexarea ilegală, de către Rusia, a Crimeei, însă Maia Sandu nu s-a ferit să folosească și cuvinte dure la adresa Moscovei, vorbind despre forța brută, la care s-a dedat Rusia, și că această țară „pune în pericol ordinea regională”.

Pasaje relevante din discursul lui Florin Cîţu:

„Este o plăcere să mă aflu astăzi în Kiev și să particip la acest eveniment important atât pentru Ucraina, cât și pentru comunitatea internațională. Profit de această ocazie pentru a anunța că, astăzi, România aderă la Platforma Internațională Crimeea.

După cum știți, România a fost și va continuă să fie un susțînător ferm al suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. În același timp, România rămâne ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoastere a anexarii ilegale a Crimeei de către Federația Rusă. România susține aspirațiile Ucrainei de a deveni membru al comunității europene și euro-atlantice.

România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere între UE și Ucraina. De asemenea, Summitul NATO de la București a recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni membru al Alianței, atunci când vor fi îndeplinite condițiile. Știm din propria noastră experiență că realizarea acestor obiective necesită viziune, sprijin public solid și voință politică.

Suntem extrem de conștienți de provocările și amenințările actuale la adresa valorilor noastre și a stabilității și securității regionale din regiunea Marii Negre: Summitul de astăzi este o dovadă clară. Aceste provocări pot fi depășite doar prin acțiuni ferme și consecvente, prin consolidarea rezistenței noastre și întărirea cooperării.

Cel mai eficient răspuns pe care îl putem oferi este prin întărirea democrațiilor noastre, prin susținerea deplină a drepturilor și libertăților fundamentale ale fiecărui cetățean, prin asigurarea funcționarii corespunzătoare a instituțiilor publice și a statului de drept. Împotriva provocărilor comune trebuie să demonstrăm solidaritate și să încurajăm dialogul și cooperarea”.

Discursul președintelui Moldovei, Maia Sandu:

„Sunt aici pentru a reafirmă sprijinul neclintit al Republicii Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale internațional recunoscute. Crimeea este parte a Ucrainei, iar anexarea să ilegală este o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

Moldova a fost și va continua să fie partenerul dumneavoastră de încredere. Susținem Rezoluția 68/262 Integritatea teritorială a Ucrainei a Adunării Generale a Națiunilor Unite, precum și rezoluțiile sale ulterioare.

Republica Moldova este un stat devotat păcii și soluțiilor pașnice, diplomatice. Că țară, am depins întotdeauna de ordinea regională de securitate bazată pe reguli. De ceva timp, această ordine este în pericol.

Subminarea regulilor înscrise în Carta ONU, Declarația universală a drepturilor omului, Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o nouă Europa și alte documente fundamentale ale dreptului internațional este o amenințare la adresa securității tuturor.

Ordinea internațională bazată pe reguli, nu utilizarea brută a forței, este singura bază pe care poate fi construită o regiune pașnică și prosperă, în interesul tuturor.

A privi înapoi prin veacuri spre un trecut îndepărtat nu este o lumina călăuzitoare potrivită pentru viitor. Viitorul nu este constrângere. Nu este despre forțarea mâinilor. Viitorul înseamnă cooperare, respectarea drepturilor omului și dezvoltarea economică a tuturor.

Acestea sunt principiile în care țara mea crede cu fermitate. În același fel, într-o regiune plină de nesiguranță și instabilitate în care normele de comportament cad că domino-urile, statele trebuie să urmeze un set de reguli fundamentale care ghidează relațiile dintre ele și susțin o ordine regională.

Pentru Republica Moldova, este mai important că niciodată să reafirmăm principiile dreptului internațional, ale ordinii, justiției și soluționării pașnice a litigiilor.

Nu putem permite că nemulțumirile istorice, politicile revizioniste, utilizarea nedisimulată a forței și nesocotirea drepturilor omului să devină nouă normalitate. Cu toții trebuie să revenim la soluționarea pașnică și politică a litigiilor. Trebuie să combatem împreună amenințările la adresa securității regionale. Cu toții trebuie să trasăm o cale diferită – una constructivă și durabilă”.

Share