AUR, controlat în R. Moldova de grupări de crimă organizată antiromânești

Share

Ce se petrece cu AUR în Republica Moldova este un studiu de caz despre cum lucrează Rusia în statele-ţintă: cu reţelele de infractori.

Site-ul de investigațîi True Story Project a publicat o analiză bine documentată, realizată de watchdog.md, privind adevăratul scop al înființării AUR în România și ce urmăresc în realitate liderii AUR Moldova, aflați în strânsă legătură cu cei din România. Informațiile sunt cutremurătoare.

Într-o analiză în două părți, susținută de numeroase referințe și declarațîi ale liderilor AUR, watchdog.md arată cum AUR Moldova face în realitate jocurile Moscocei și ale taberei cleptocraţilor de la Chișinău.

AUR Moldova, la fel ca fratele mai mare din România, a lansat numeroase fake news și dezinformări menite să îi împingă pe alegătorii din Moldova, care se vor prezența la urne peste trei săptămâni, să voteze cu tabăra pro-rusă, de teama „fasciştilor români”.

Astfel, liderii AUR Moldova au susținut că reprezintă de fapt „statul român”, au încercat să o asocieze pe Maia Sandu cu regimul hitlerist și au mințit că România va introduce vize pentru cetățenii moldoveni.

Liderii AUR Moldova au ajuns la „normalizarea utilizării de știri false drept metodă de promovare”. watchdog.md mai arată că majoritatea candidaților AUR Moldova au legături cu oligarhul Vlad Plahotniuc.

Iată ce a publicat True Story Project:

Dodon și Plahotniuc primesc un ajutor nesperat – extensia moldovenească a partidului AUR. Jubilează propagandiştii pro-Kremlin – acum pot să îi sperie pe moldoveni (în special pe vorbitorii de rusă) cu niște ”fasciști adevărați” nu unii imaginari. ”Uite – chiar și în România sunt numiți neo-fasciști”. Rolul doi – tulburarea alegătorilor pe filiera unionistă.

(…) Afirmații precum că în Republica Moldova sunt 45% alegători unioniști sunt o manipulare vădită. E suficient să vedem cum sună întrebarea în sondaj: ”În varianta în care ați avea siguranța că salariile și pensiile din Republica Moldova vor deveni la fel precum cele din România, dvs. ați vota sau nu pentru unire?” – sfidător pentru știința sociologică. Acest sondaj a fost publicat exact în ajunul lansării AUR în campania din Republica Moldova. Sondajul a conținut și alte întrebări absolut anti-științific formulate, aducând și rezultate pe măsură.

Comanditarul sondajului este o companie care îi aparține lui Andrei Stoiciu – fost consilier a lui Vlad Plahotniuc și susținător AUR: o firmă cu zero angajați, datorii de 800 mii RON, rulaj de sub 20 mii RON în 2020, ceea ce pare să fie suficient pentru sponsorizarea unui sondaj. Acesta a generat titluri clickbait după care s-au luat până și cei de la televiziunea publică română. Probabil ar fi foarte util pentru comparație să fie întrebați moldovenii dacă ar accepta să se unească cu Turkmenistan pentru 100 mii de euro cash la fiecare.

Anume acesta a fost declanșatorul campaniei AUR cu discursul că adevăratul câmp electoral al unioniştilor ar fi de fapt de 50%. În etapa a doua a sărit în ajutor o companie de sondaje deținută de fratele unui deputat socialist – iData, companie care a dat scoruri ușor exagerate lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale și declara că își finanțează toate sondajele din propriul profit. În sondajul iData AUR ar lua 4,8%, la un prag electoral de 5%. Un scor perfect pentru a-i atrage pe cei mai idealiști dintre unioniști.

În sondajul realizat la comanda Comunitățîi WatchDog.MD – AUR apare cu un scor de 0,9% dintre alegătorii deciși aflați în țară. Cât ar putea adaugă din contul votului în diaspora și a campaniei active pe internet este greu de presupus. Cert este însă că 4,8% de la o companie apropiată nu poate să nu fie dubios.

Însă în staff-ul reunit al pro-rușilor și cleptocratilor din Republica Moldova există convingerea că anume alegătorii unioniști sunt foarte iraționali. Anume de aceea ideea de a lansa un partid spoiler anume pe filiera aceasta ar putea lua foc.

După 2015 alegătorii unioniști s-au orientat în special către Blocul ACUM, ulterior PAS, din două considerente – partidele declarat unioniste aveau lideri care s-au compromis prin corupție, colaborare cu Plahotniuc și lipsă de viziune, sau pentru că se temeau că aceste partide nu vor accede în Parlament iar votul ”se pierde”. Până la urmă cauza a doua este consecința directă a primei – lipsa de lideri convingători cu echipă și program realist.

AUR în Republica Moldova rezolvă de minune problema lipsei de lideri, program și echipă – o înlocuiesc cu comportamentul său specific, discursul vehement și scandaluri pe tot diapazonul de la can-can la fake-news după model rusesc. Adică stilul deja consacrat în România.

Inclusiv cu o inconsecvență și chiar contradicțîi de mesaje – pe de o parte afirmarea unitățîi depline cu AUR din România, de partea cealaltă disocierea totală de discursul anti-vaccinare, anti respectarea regulilor pandemice; mai mult – aceștia chiar încearcă să își facă imagine pe baza ajutorului imens oferit Republicii Moldova de guvernul de la București (adică de PNL/USR+/Iohannis pe care îi blamează AUR în România).

Poate va suna ciudat pentru cititorul din România – dar până și vaccinurile oferite gratuit de România cu sutele de mii sunt asumate de AUR Moldova.

Șmecheria de discurs nu se termină aici. Unul dintre fruntașîi AUR în Republica Moldova – Valeriu Munteanu declara într-un studio TV nici mai mult nici mai puțin că reprezintă România, nu AUR România – dar anume România, adică statul român: ”…este pentru prima dată în ultimii 30 de ani când Bucureștiul își asumă acest lucru deliberat”.

Echipă cu AUR fac propagandiştii conspiraţionişti din solda lui Igor Dodon. Bunăoară canalul de Telegram ”Bazar Politic” (este scris de fostul manager de presă a lui Plahotniuc – Oleg Cristal, azi în slujba socialiștilor) a publicat o serie întreagă de postări prin care afirmă că AUR este un proiect al statului român implementat prin intermediul serviciilor secrete românești. Mai mult – același Cristal încearcă să inducă opinia că serviciile secrete române ar încerca să impună toți liderii unioniști să între sub umbrela AUR – cu referire la Octavian Ţicu și partidul sau PUN. Până la urmă PUN a refuzat această coalizare electorală motivând cu toxicitatea AUR.

De la același Cristal vedem o nouă linie de atac pe piața zvonurilor politice și a conspirațiilor – presupusa susținere a statului român pentru AUR este prezentată drept dovada că Maia Sandu nu se bucură de susținerea României. În joc e pus un meme propagandistic anti-european importat de la București – Germania care ar fi inamicul României de fapt. Maia Sandu și partidul său sunt prezentate drept proiect controlat de Germania, iar Bucureștiul ar fi nemulțumit și de aceea a lansat AUR. În aceeași ordine logică – orice critică firească la adresa AUR încearcă să fie explicată exact în această paradigmă falsă – că cei care critică AUR de fapt ar critica România.

Narativul subtil anti-UE/anti-Germania este preluat de la propagandistul socialist Cristal de nimeni altul decât Dorin Chirtoacă – numărul 4 pe lista AUR Moldova și președinte al Partidului Liberal (apropo cât de paradoxal nu ar suna – membru deplin ALDE) în eterul unei emisiuni la Radio Guerilla în România. Acesta spune că astăzi Republica Moldova este în aceeași paradigmă cu pactul Ribentrop-Molotov, la discreția Berlinului și a Moscovei. Cu aluzii la Maia Sandu (care ar fi condusă de Berlin) și Igor Dodon (susținut de la Moscova).

Așa o asociere deloc subtilă a actualei conduceri germane cu regimul hitlerist de la un partid care afirmă că este pro-european. O emisiune de propagandă anti-europeană remarcabilă flancată de directorul unui institut al Academiei Române – Dan Dungaciu. Propaganda socialistă etichetează orice critici la adresa AUR drept comandă a Germaniei și SUA evident în detrimentul României.

Unele diferențe de viziune ale Bucureștiului (de fapt și ale multor alte capitale) și Berlinului asupra viitorului spațiului estic nu sunt chiar fabulaţii, dar de aici și până la eforturile antagoniste induse de propaganda AUR și cea a socialiștilor e mult prea departe.

AUR vine în ajutorul socialiștilor și în alte chestiuni de campanie electorală. De exemplu normalizarea utilizării de știri false drept metodă de promovare. Bunăoară, liderul AUR din Republica Moldova Vlad Bileţchi a declarat că România a reintrodus regimul de vize pentru moldoveni. Un fals perfect în linie cu lupta politică internă a AUR contra PNL și USR+, dar și pe placul propagandei anti-românești a socialiștilor moldoveni.

În promovarea acestui fake news, AUR lovește direct în PAS și Maia Sandu. La Chișînău AUR beneficiază de întregul arsenal propagandistic al partenerilor din România – cum e site-ul 60m.ro care s-a ales cu o clonă .md. Până și reclamele de Facebook ale AUR Moldova au fost parțial achitate de pe contul AUR România. Lucru interzis de lege, dar care nu pare să îi deranjeze pe socialiștii moldoveni, altfel foarte atenți la așa subiecte.

Dar totuși cel mai valoros pentru socialiști și comuniști este că pot speria alegătorii săi cu ”unioniști-fasciști”. O sperietoare care le rezolvă problema lipsei de inamic credibil, or etichetarea PAS drept partid de extremă nu prea prinde. Nu se lipește eticheta de fascist de candidații mai curând hipsteri cu rucsăcelul în spate și diplome de Oxford sau Harvard.

Culmea este că practic toți candidații pe lista AUR Moldova nu sunt politicieni noi, nici mari extremiști nu sunt. O mai fi scăpat discursuri rusofobe sau elemente xenofobe – dar până la personaje precum Sorin Lavric sau Diana Şoşoacă mai au mult de tot. În schimb sunt oportuniști. Și majoritatea – trecuți la diferite etape prin concubinaje politice cu Vlad Plahotniuc.

Bunăoară Dorin Chirtoacă – atunci când a avut nevoie de realegerea în funcția de primar al Chișînăului nu s-a sfiit să-și pună în piept simbolul victoriei sovieticilor în război și să sărbătorească 9 mai în stil sovietic. A îmbrățișat participarea în ALDE cu tot cu ideologia liberală, azi fiind ok cu a se asocia cu AUR. Valeriu Munteanu – ministru în guvernul creat de Plahotniuc, prin tot parcursul său politic a demonstrat că nu are nimic cu extremismul dar are tot cu oportunismul.

Și cam așa sunt toți. În frunte cu Vlad Bileţchi care a făcut figurație sub supravegherea atentă a lui Plahotniuc încât să nu permită apariția de forțe unioniste puternice orientate împotriva oligarhului șef al Moldovei. Anturajul său abundă de personaje afiliate lui Plahotniuc. Până și partidul AUR din Republica Moldova, prin câteva schimbări de denumiri, este același partid cu Partidul Liberal Reformator – membru observator al Internaționalei Liberale. Adică AUR Moldova este membru afiliat la Internaționala Liberală. Oare ce ar spune domnul Claudiu Târziu dacă ar afla?

Unioniştii în general sunt alegătorii cu studii, destul de raționali cu viziuni pro-reformiste și anti-corupție. Exact de aceea AUR de Moldova e numai bun de speriat pensionarii cu mentalitate sovietică, dar nu prea util ca să fure voturile unioniştilor. Există totuși și o parte mai radicalizată și mai puțin rațională pentru care ideea de Unire este mai presus de orice.

Cert este că peste idealul de a avea în Parlament o forță declarat unionistă, celor 5% de unioniști ”hardcore” le este mai mult frică să-l mai vadă pe Igor Dodon și Kremlinul în poziția de control asupra guvernului. Acești alegători mai curând vor vota un partid cum e PAS sau Platforma DA, cu discurs și acțiuni care apropie mult cele două țări și cu șanse mai mari de a intra în Parlament – decât un partid declarat unionist dar fără șanse.

Situația este total contrară planului pus la cale de Plahotniuc și Dodon – ei au nevoie ca voturile a cât mai mulți unioniști să plece la partide care nu trec pragul. Aici vine în ajutor fabrica de sondaje trucate sau manipulate de la Chișînău. Plahotniuc și Dodon nu au nevoie de AUR în Parlament, ei cunosc bine că mai toți deputații acestui partid se vor disocia rapid de imaginea toxică a ”fraților mai mari” de la București și din oportunism politic vor adera la majoritatea pro-europeană (chiar dacă vor constitui veriga slabă expusă șantajului și coruperii).

Planul este altul, la fel ca și pentru o duzină de alte partide spoiler – dispersarea voturilor, abundarea campaniei electorale cu gunoi informațional și scandal și, desigur – sperietoarea perfectă care va goni la urne alegătorii din Găgăuzia și pe alții care, deși dezamăgiți de Dodon, vor vota de frica ”fasciştilor adevărați”. Anume pentru aceasta socialiștii lui Igor Dodon au mare grijă de AUR în aceste alegeri. De exemplu, prin exponentul lor, Maxim Lebedischi, la Comisia Electorală Centrală.

Share