Cabinetul straniu al Vioricăi Dăncilă. Perspectivele sale tulburi

Share

Să discutăm deci puţin despre cabinetul straniu, cum l-am numit în precedenta postare, al Vioricăi Dăncilă. Este un executiv plin de contrarii, care dovedeşte preeminenţa unui PSD care vrea să facă rău în continuare şi a decis însă o schimbare de strategie. Despre ce este vorba?

Au reapărut unii adepţi ai liniei mai puţin dure, dar rolul lor pare a fi mai curând unul limitat la domeniul fiscalităţii. Pe Justiţie – Afaceri Interne, cum era numele capitolului de aderare acum mai bine de 13 sau 14 ani, lucrurile stau la fel de rău.

Mai ales că semnalele date de prezenţa unor oameni cu probleme penale spune multe. Nu ştim nici cum va cădea acest cabinet, dacă va cădea, când se va petrece acest lucru şi de ce. Nu este previzibil din motive care deja au fost discutate în mediul public

Cabinetul straniu. Uşor cu pianul pe fiscalitate

Este la prima vedere destul de greu de înţeles ce caută în acest guvern doi oameni: vicepremierul Viorel Ştefan şi ministrul Finanţelor, Orlando Teodorovici. Ambii par nişte lumini comparativ cu predecesorul Ionuţ Mişa, sluga perfectă a lui Dragnea. Dar sunt la rândul lor, în valoare absolută, nişte politruci.

Cu un program de guvernare rescris a treia oară de Darius Vîlcov şi Sevil Shhaideh, asupra căruia vom reveni, rolul celor doi pare clar delimitat. Cei doi vor trebui să se ocupe de calmarea calului nărăvaş al fiscalităţii şi vor avea rolul să spună, din când în când: “Stop, până aici!”. Dar de la PSD te aştepţi acum la orice, aşa că… nici asta nu e sigur…

Exemplu: Declaraţia 600, un exces evident, care probabil va fi calmat printr-o contramandare sine die. Atunci când hăpăii coaliţiei vor spune “vrem şi asta”, rolul celor doi va fi să calculeze şi să spună “Da, se poate”, ori, în alte cazuri, “Stop, până aici!”. Organic, funciar, între cei doi şi restul PSD nu există mari diferenţe. Rolul lor în cabinetul straniu este să calmeze lucrurile, pentru ca situaţia bugetară să nu devină explozivă.

Cabinetul straniu. Lupta cu Justiţia va continua

De ce să nu devină explozvă situaţia bugetară şi fiscală? Pentru că mai este nevoie de timp. Cred că scopul PSD acum este să pregătească următorul exerciţiu preelectoral, cu o nouă ieşire de la guvernare înainte de scrutin. Şi cu păstrarea majorităţii de control din Parlament. Adică ceva de genul 2016.

Până atunci, PSD va încerca să pună la pământ Justiţia. Desantul legislativ cu Legile Justiţiei va continua, urmat de cel cu Codurile Penale. Apoi, vor urma legile Siguranţei Naţionale. Destrucţia trebuie dusă la capăt, şeful statului izolat complet, apoi înlăturat.

Dar pentru aceasta trebuie o relativă pace socială, fără de care electoratul PSD se va subţia dramatic. Aşa că îi punem pe “experţii” Viorel şi Orlando să pună frâu exceselor. Va reuşi figura? Greu de spus dacă va prevala lăcomia de a prădui sau înţelepciunea şi cumpătarea mafiotului răbdător.

Insolenţa aducerii oamenilor cu probleme penale

Că asta e miza – se vede şi în insolenţa cu care politicieni cu probleme penale în diverse stadii au fost readuşi în Guvern “pentru că putem”. “Pentru că asta e ţara noastră, bă, nu a voastră şi facem ce vrem din ea!”. Iar atunci când li se va spune că au adus puşcăriabilii în Guvern, cei din PSD vor avea o replică deja exersată.

Vor spune că aşa-zisul “stat paralel” a arestat oameni în realitate nevinovaţi şi menirea PSD este să facă reparaţiile legale normale. Aşa s-ar putea explica prezenţa lui Sevil Shhaideh, Rovana Plumb, actante în Dosarul Belina.

Dar mai este pe acolo şi Viorel Ilie, la Relaţia cu Parlamentul. În octombrie anul trecut, Senatul a respins cererea de urmărire penală a DNA într-un dosar privind un concurs pentru funcţionarii publici. Anul trecut, DNA i-a clasat dosarul în care era cercetat împreună cu Iulian Iancu.

Şi Radu Oprea (uitaţi-vă la faţa acestui om; ce vă spune?) este trimis în judecată. De ce sunt aceşti oameni în Guvern? “Pentru că putem!”. Pentru că PSD înţelege să sfideze în continuare regulile nescrise ale statului de drept. Vom mai avea de pătimit mult cu aceşti oameni.

Share