home ECONOMIE PSD minte din nou românii la orizontul electoral al anului 2020

PSD minte din nou românii la orizontul electoral al anului 2020

Share

Bazându-se pe memoria scurtă a electoratului propriu, PSD minte din nou, după exact acelaşi şablon ca şi în anul 2016. Este posibil să pregătească o nouă retragere strategică în anul electoral. În acelaşi timp, va începe iar să promită munţi de pilaf şi cârnaţi curgând pe robinet, vizavi de lacuri de miere şi lapte gratis.

vezi aici noul program de guvernare
download aici noul program de guvernare

Aşa reiese pentru orice om care nu şi-a pierdut bunul simţ, uitându-se pe lista noilor promisiuni. Toate sunt listate în noul program de guvernare. Care, evident, în lumea reală nu va avea nici o legătură cu felul în care va guverna Cabinetul Dăncilă.

Ministerul Finanţelor s-ar pregăti să facă un împrumut mare

PSD minte. TVA redus de la 19% la 18%

TVA trebuia redus de anul trecut. PSD nu a fost preocupat să facă un studiu de caz, un studiu de impact, “hai să vedem cum putem şi ce putem să facem”. România este codaşă la TVA adus la buget, în timp ce vecina Bulgaria este în frunte în UE.

În aceste condiţii, orice promisiune de scădere a TVA cu 1% este vâare de vânt. Nu semnifică nimic, decât un mic mesaj de pace spre un mediu de afaceri oricum puternic ostilizat.

PSD minte. Maximum 50 de taxe şi tarife aplicabile în România

Primul act fiscal al PSD în 2017 a fost eliminarea a peste 100 de taxe. Impactul a fost minor. PSD a făcut iureş în Parlament, marketându-se politic în 2016 cu această aşa-zisă simplificare fiscală în favoarea cetăţenilor.

Acum însă trendul este invers. PSD nu mai are bani. De aceea, inventează permanent noi taxe şi impozite, începând cu a doua jumătate a anului trecut. Noi credem că asta va face şi în acest an, nicidecum că va desfiinţa aşa de multe taxe şi tarife, că vor mai rămâne numai 50.

PSD minte. Credite de 40.000 de lei, fără dobândă, pentru tinerii de până în 26 de ani

În campania electorală din anul 2009, candidatul PSD Mircea Geoană promitea ceva asemănător. Anume 25.000 de euro pentru fiecare tânără familie care revine din Diaspora, în România. Geoană nu a ajuns preşedinte şi nu vom şti niciodată dacă ar fi făcut ceva să întrupeze această promisiune.

Noi credem că nu ar fi făcut nimic. Revenind la cei 40.000 de lei… să presupunem că 2 milioane de tineri români aflaţi acum în Diaspora, convinşi că PSD o va face, revin în ţară, hipnotizaţi de această promisiune. Credeţi că Guvernul acesta aflat în mare criză de bani va găsi fondurile necesare? Noi nu. Hai să vedem însă puţin ordinul de mărime al sumelor în joc.

40.000 de lei x 2.000.000 de tineri = 80 de miliarde de lei.

Aproape egal cu tot bugetul de asigurări sociale pe acest an. Să zicem că vin numai 10%, adică 200.000 de tineri vrăjiţi de PSD. Are Guvernul Dăncilă 8 miliarde de lei? Foarte discutabil, acum un an se bătea cu nălucile unei inexistente găuri de 10 miliarde de lei…

PSD minte. Impozit zero pentru medici

Acum un an, una dintre minciunile PSD a fost că va face impozit zero pentru toate veniturile până în 2.000 de lei. PSD minte şi cu impozitul zero pentru medici, credem noi. Ca să vezi dacă o astfel de măsură fiscală este posibilă, trebuie să ştii care este impactul ei.

Sistemul de sănătate avea, în 2016, 57.300 de medici, aceasta însemnând că unui medic i-au revenit în medie 345 de pacienţi, relevă datele INS, citate de News.ro. În sistemul de sănătate mai sunt 16.400 de dentişti, 17.200 de farmacişti, 137.200 de angajaţi reprezentând personal cu pregătire sanitară medie şi 66.300 reprezentând personal sanitar auxiliar.

PSD minte. Să facem calcule

Să zicem că impozitul zero se va aplica tuturor celor 73.700 de medici şi dentişti. Să presupunem că toţi aceşti medici sunt plătiţi la salariul minim brut pe economie, de 1.900 de lei. Ceea ce evident că nu e acoperit de realitate, deci sumele în joc sunt mult mai mari.

Să nu uităm păcăleala cu brutul şi netul, dar încă nu s-a ajuns acolo. La un salariu minim brut de 1.900 de lei, angajatul plăteşte la bugetele de stat 738 de lei, iar patronul mai plăteşte încă 43 de lei. Să zicem că este vorba despre întreaga sumă, adică despre 781 de lei.

781 de lei x 73.700 e medici şi dentişti =  57.560.000 de lei

Poate Guvernul care trage de 300.000 de români ca să-i dea înapoi CASS necalculat pentru anul 2012 să renunţe la 1,25 milioane de euro? Greu de crezut. Istoria ne învaţă că sunt promisiuni fără acoperire. Despre zăpăceala cu creşterea salariului minim anual cu câte 100 de lei nici nu mai vorbim…

Share