Aservirea ONG, următoarea ţintă PSD, by Şerban Nicolae, şi Pleşoianu

Share

O lege pentru aservirea ONG a trecut tacit astăzi prin Senat. Ea urmăreşte atacarea frontală a societţii civile din România. Modelul atacului este cel rusesc. Putin a procedat la fel. Asemenea şi Orban în Ungaria.

Soros, o sperietoare din propaganda Kremlinului

Scopul este controlul surselor de finanţare a organizaţiilor non-guvernamentale. Pe de o parte, iniţiatorii doresc stoparea finanţărilor pentru democraţie şi stat de drept. Pe de altă parte, în mod evident se doreşte lapidarea ONG în mediul public.

Modelul de gândire este simplu: “Cu cine ne-am confruntat în februarie? Cu societatea civilă. Cum e organizată aceasta? Prin ONG. Să le omorâm”.

Aservirea ONG, prin metoda adoptării tacite

Proiectul de lege iniţiat de parlamentarii PSD Liviu Plesoianu şi Şerban Nicolae introduce modificări dure pentru ONG. El a fost adoptat tacit de Senat. Fundaţiile şi asociaţiile ar fi obligate să publice la şase luni o declaraţie detaliată de venituri şi cheltuieli.

În aceasta, ar trebui să fie menţionată fiecare persoană care a dat bani respectivei fundaţii sau asociaţii şi valoarea venitului. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, ONG-ul respectiv îşi încetează “de îndată” activitatea. Guvernul a dat un aviz negativ pe proiect.

Proiectul este pe ordinea de zi a plenului Senatului. Însă senatorii nu au reuşit să ajungă cu dezbaterile până la acest proiect pe ordinea de zi. Astfel că proiectul, care avea termen de adoptare tacită 20 noiembrie, a fost adoptat în formă iniţială.

Aservirea ONG. Textul de lege

Asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile au obligaţia de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial prtea a IV-a, declaraţiile de venituri şi cheltuieli pentru semestrul precedent. În declaraţia publicată se menţionează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoană sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum şi valoarea acestuia.

Nepublicarea declaraţiei atrage de drept suspendarea activităţii asociaţiei pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declaraţia nu se publică, asociaţia, fundaţia sau federaţia îşi încetează activitatea de îndată.

, se arată în proiect

Proiectul iniţial a fost modificat în cadrul comisiei juridice din Senat, prin mai multe amendamente admise. Acesta însă nu mai este relevant, adoptându-se forma iniţială a proiectului, explică HotNews.

Share