Legea graţierii, împopoţonată cu noi amendamente

Share

Proiectul parlamentar la Legea graţierii este garnisit de noi amendamente contra Justiţiei. Şerban Nicolae nu este singur. Lui i se alătură alţi parlamentari cu probleme legale.

Legea graţierii, amendamente pentru dezincriminarea falsului

Senatorii Csaszar Karoly Zsolt şi Tanczos Barna (UDMR) propun noi lucruri. Astfel, în Legea graţierii ar fi inclusă dezincriminarea mai multor categorii de fals. Este vorba despre falsul în înscrisuri oficiale, falsul intelectual şi falsul informatic.

Senatorul UDMR Tanczos Barna a fost pus sub urmărire penală de DNA în anul 2014, pentru fals intelectual. Tanczos Barna:

E vorba de un principiu general cu privire la graţierea unor fapte la care pedeapsa maximă este de 5 ani, care nu sunt fapte de corupţie şi care nu sunt comise cu violenţă. Graţierea se poate referi strict la persoane care au fost condamnate. Experienţa mea în acest dosar este o experienţă personală.

Graţierea celor peste 70 de ani şi a femeilor însărcinate

Senatorul PSD Liviu Brăiloiu propune ca prin Legea graţierii să fie graţiaţi toţi cei care au peste 70 de ani. Aici ar putea să fie vizat Dan Voiculescu, care are eact 70 de ani. Voiculescu e condamnat la 10 ani de închisoare, deci i s-ar graţia o parte din pedeapsă.

Tot Brăiloiu propune graţierea în parte, cu jumătate, a pedepselor cu închisoare aplicate…

– femeilor însărcinate
– persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani,

… dacă nu li s-au interzis drepturile părinteşti prin hotărâre judecătorească. Acelaşi amendament este susţinut şi de senatorii Csaszar şi Tanczos. Liviu Brăiloiu nu a putut fi contactat.

Sibinescu şi reaua-credinţă

Odată cu cei trei, a depus un amendament şi senatorul ALDE Ionuţ Sibinescu. Acesta doreşte să nu se mai dea graţiere pentru corupţi dacă ei nu plătesc prejudiciile, când nu returnează prejuciul din rea-credinţă.

Implicit, ca aceştia să fie graţiaţi dacă plătesc prejudiciul. Dar această prevedere este mai perversă. Termenul “rea-credinţă” introduce o noţiune subiectivă, greu de demonstrat juridic.

Dacă nu se dovedeşte reaua-credinţă şi condamnatul nu plăteşte prejudiciul, el ar putea fi totuşi graţiat. Ionu Sibinescu:

Prin acest amendament nu vreau să reglementez dacă au oamenii sau nu au de unde să plătească. Fondul problemei se va discuta în comisie. Trebuie ori introdus un articol suplimentar, ori găsită o soluţie, în aşa fel încât să spunem exact cum vor putea plăti acel prejudiciu.

De ce ne mirăm? Meleşcanu susţine Legea graţierii

Graţierea este o lege absolut necesară“, a declarat ministrul de Externe Teodor Meleşcanu. Aceasta…

dat fiind faptul că, la ora actuală, în sistemul penitenciar din România supraaglomerarea este de 200%.

Aşadar, o ţin danga cu supraaglomerarea penitenciarelor. Nu numai atât, dar se mai şi prevalează de transparenţă:

Parlamentul dezbate această lege într-o manieră foarte transparentă. Există amendamente, inclusiv făcute de domnul Şerban Nicolae. Poziţia noastră pentru moment, din câte ştiu eu, este de a sprijini proiectul care a fost aprobat în Guvern, care l-am trimis la Parlament, ceea ce nu se referă la graţierea actelor de corupţie.

Probabil că Meleşcanu e pe stil vechi. Există în acest moment cinci senatori care au depus patru amendamente. Dacă acestea ar fi aprobate, fapte de corupţie ar fi graţiate.

Share