Ambasadorul Rusiei a fost convocat iar la sediul MAE

Share

MAE a anunțat convocarea la Ministerul Afacerilor Externe a ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin.

„Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, a fost convocat în dimineața zilei de 17 martie 2024, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, în legătură cu o serie de declarații recente ale părții ruse.

Ambasadorul Rusiei a fost convocat iar la sediul MAE

Ambasadorului i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții române, cu privire la maniera deformată, trunchiată și neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, cu relevanța bilaterală, care își au originea în trecutul istoric.

S-a reamintit ambasadorului Federației Ruse necesitatea încadrării depline și permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce privește menținerea unei conduite responsabile în comunicarea publică”, se arată într-un comunicat al MAE.

Kuzmin a declarat recent că Rusia nu datorează nimic României, referindu-se la tezaurul României, ci, dimpotrivă, a iertat România de datoriile pe care le avea fața de ea.

Citeşte şi: PE solicită Rusiei să returneze integral României Tezaurul

„După ce a început operațiunea specială din Ucraina, România a fost între primele țări care a definit această operațiune drept agresiune și, cu spume la gură, a început să dea vina pe Rusia.

Inclusiv, putem să ne amintim și incidentul de la Bucea, nu vreau să zic cine exact, dar ei au dat vina pe Rusia, direct, fără nici o investigație”, a declarat intermediul unui interpret ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, într-un briefing de presă.

Diplomatul Moscovei s-a arătat deranjat că România s-a adresat justiției internaționale în legătură cu crimele de război de la Bucea. „Nu a fost niciodată nici o dovadă nici atunci, nici acum, nu au reușit să ne dea cel puțin o listă de oameni care, după spusele lor, ar fi fost uciși de militarii ruși”, a spus ambasadorul.

Citeşte şi: Valeri Kuzmin, furibund la adresa lui Bogdan Aurescu

„Un diplomat de excelență al României, care acum ocupă un loc la Curtea Internațională de Justiție (Bogdan Aurescu – n.r.), a pus atunci, cu spume la gură, vina pe Rusia, pentru ceea ce s-a întâmplat la Bucea, fără nici o dovadă și a promis Rusiei că o va aduce în fața tribunalului și așa mai departe”, a reproșat ambasadorul.

El susține în schimb că tot ce s-a întâmplat la Bucea „a fost organizat de agențiile de PR din Ucraina și Marea Britanie”.

Kuzmin a mai spus că foștii parteneri români „continuă să scoată, cum se spune la noi, o pisică moartă de la naftalină”, referindu-se la problema tezaurului pe care Rusia ar trebui să-l returneze României.

Snoava cu Brejnev şi Ceauşescu

Repetând o idee vehiculată anterior de Moscova, Kuzmin a spus clar că tezaurul României nu va fi returnat și a susținut că, dimpotrivă, România a rămas datoare Rusiei. El a evocat anecdotic în acest sens o scenă petrecută între fostul lider sovietic Leonid Brejnev și Nicolae Ceaușescu, în anii 60.

„Tovarășe, i-ar fi spus Brejnev lui Ceaușescu, trebuie să vă spun, ca de la comunist la comunist, că trebuie să uitați de tezaur. Pentru că, așa cum scrie și în documentele juridice, ca rezultat al tuturor activităților ce intră în responsabilitatea României, România are o datorie mai mare către Rusia decât are Rusia către România. Dar nouă nu ne trebuie această datorie de la voi. Vă iertăm de această datorie”, a relatat ambasadorul Kuzmin.

În ciuda tuturor acestor subiecte de fricțiune intre Moscova și București, Valeri Kuzmin susține însă că „nimeni nu poate acuza Rusia că a sabotat relația bilaterală cu România”.

Nu a reuşit să întrunească comisia

„Eu de când am ajuns aici, în 2016, am încercat de multe ori și n-am reușit să organizez o ședință a Comisiei interguvernamentale româno-ruse care se ocupă cu problemele economice, tehnice și științifice. N-am reușit”, s-a plâns diplomatul, conform AK24.

În final, ambasadorul a lăsat să se înțeleagă că mingea este în terenul României: „Noi rămânem țări vecine și avem toate posibilitățile de a restabili relațiile noastre bilaterale. Totul ține de decizia unor oameni responsabili”, a spus ambasadorul, în încheierea briefingului de presă, nu înainte de a le ura jurnaliștilor succes în activitate, ocazie cu care a amintit că Tucker Carlson s-a aflat la Moscova, pentru a-l intervieva pe Putin, iar acum este criticat de democrația totalitară din Occident.

Dilimandros? Dilimandros.

Share