Profesori români de Drept au luat bani de la Gabriel Resources ca să vorbească împotriva României

Share

Profesorul Bîrsan, plătit gras împotriva României. În arbitrajul cu statul român pentru daune de peste șase miliarde de dolari pentru Roșia Montană, Gabriel Resources a apelat inclusiv la reputați profesori români de Drept.

Într-un document depus la ICSID (Tribunalul Arbitral al Băncii Mondiale de la Washington), Gabriel Resources menționează numele a patru dintre acești profesori de drept.

Profesori români de Drept au luat bani de la Gabriel Resources ca să vorbească împotriva României

Este vorba de Corneliu Bîrsan, Lucian Mihai, Ovidiu Podaru și Ioan Schiau.

Dintre cei patru, cel mai cunoscut este Corneliu Bîrsan, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar și fost judecător CEDO din partea României.

Citeşte şi: Gabriela Bîrsan, fost magistrat achitat pentru fapte de corupţie, la Ministerul Justiţiei?

Bîrsan este soțul judecătoarei (tot de la Înalta Curte) Gabriela Bîrsan. Aceasta a fost acuzată de DNA de corupție, însă achitată definitiv în anul 2018.

Ca urmare a deciziei de achitare, judecătoarea Bîrsan a obținut și ștergerea comunicatelor DNA, cu referire la cazul său, de pe site-ul instituției, conform defapt.ro.

Citeşte şi: Corina Corbu (viitoarea şefă de la Înalta Curte) are dosarul la secret

În linii mari, DNA le acuza pe judecătoarele Gabriela Bîrsan și Iuliana Pușoiu că ar fi primit diverse cadouri, ca să favorizeze în procese firmele omului de afaceri Gabriel Chiriac.

Potrivit documentului depus de Gabriel Resources la ICSID, profesorii de drept Corneliu Bîrsan, Lucian Mihai, Ovidiu Podaru și Ioan Schiau și alții au beneficiat de onorarii de aproape 374.000 de dolari.

Share