Ucraina ar putea primi în curând sisteme de rachete MLRS

Share

Guvernul SUA pare să trimită curând sisteme de rachete multiple MLRS, cu rază lungă de acţiune, în teatrul de operaţţiuni din Ucraina.

Rusia vede astfel de livrări de arme grele ca pe o escaladare provocatoare. Președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali ucraineni au cerut livrarea MLRS pentru a contracara bombardamentele grele ale Rusiei în regiunea de est Donbas.

Rusia continuă să lovească Severodonețk și alte părți ale Donbasului cu rachete, operaţiuni cu tancuri și lovituri aeriene.

Forțele de la Kiev folosesc deja obuziere M777, livrate de SUA, care au o rază de acțiune de aproximativ 25 km (16 mile). Dar MLRS ar permite Ucrainei să atingă ținte mult mai îndepărtate decât atât.

O baterie M270 MLRS poate trage o serie de muniții, cea mai avansată capabilă să lovească ținte de până la 300 km (186 mile) distanță. Cu toate acestea, poate trage și rachete cu rază mai scurtă de acțiune, de 70 km (43 mile).

Limitarea Ucrainei la rachetele mai mici ar putea fi o modalitate pentru SUA de a evita escaladarea conflictului, îmbunătățind în același timp semnificativ arsenalul Ucrainei, conform BBC News.

Un înalt oficial american citat de Washington Post a spus că Casa Albă este decisă să ofere Ucrainei MLRS, dar ar reține armele cu cea mai mare rază de acțiune, compatibile cu sistemul.

Există îngrijorări că Ucraina ar putea folosi sistemul pentru a atinge ținte din interiorul Rusiei și o astfel de acțiune ar risca să atragă SUA și aliații săi NATO în conflict direct cu Moscova.

Marea Britanie are și MLRS. Premierul Boris Johnson a spus că Ucraina ar trebui să obțină rachetele „pentru a se apăra de această artilerie rusă foarte brutală”, dar nu a spus că Regatul Unit le va furniza.

SUA au folosit MLRS pentru a distruge ținte majore irakiene, în războiul din Golf din 1990-91 și în 2003.

Rusia vede „război prin proxy”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul că „i-a pompat pe naționaliștii ucraineni cu arme”.

El a spus că Occidentul „purta un război proxy” împotriva Rusiei, ceea ce, a avertizat el, ar însemna „escaladare inevitabilă”.

Săptămâna trecută, un prezentator de la televiziunea de stat rusă a declarat că SUA vor trece „linia roșie”, prin furnizarea MLRS Ucrainei, și că aceasta va fi văzută ca o încercare de a „provoca un răspuns foarte dur din partea Rusiei”.

Într-o mișcare suplimentară de apărare a portului cheie al Ucrainei la Marea Neagră – Odesa – Danemarca a furnizat rachete de croazieră antinavă Harpoon, cu o rază de acțiune de aproximativ 130 km (70 de mile marine).

Ucraina le poate desfășura alături de propriile rachete Neptune, creditate că au scufundat luna trecută nava amiral Moskva, al Rusiei.

Rachetele rusești cu rază lungă de acțiune au lovit instalații feroviare, depozite de petrol și alte infrastructuri în vestul Ucrainei – văzute parțial ca un efort de a contracara livrările de arme din Vest.

Între timp, se spune că Rusia a tras cel mai recent sistem de rachete multiple împotriva țintelor ucrainene din zona Harkiv – o armă descrisă ca un aruncător de flăcări gigant. Utilizarea sa a fost notată de agenția de presă Tass, citând un oficial rus de securitate.

TOS-2 Tosochka este o armă termobarică combustibil-aer: creează o explozie masivă, prin aprinderea unui nor de gaz la impact, privând pe oricine din zonă de oxigen.

Rusia a provocat de asemenea pagube mari orașelor ucrainene, folosind rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune, unele trase de pe nave de război.

Share