Procurorul general al R. Moldova l-a descoperit pe Plahotniuc la Istanbul

Share

Acum, când s-au crăcănat munţii şi s-au dus la Mahomed, Vlad Plahotniuc a fost găsit brusc, de procurorul general al R. Moldova.

Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că are informații, conform cărora fugarul Vlad Plahotniuc s-ar ascunde la Istanbul, în Turcia.

Președintele Maia Sandu s-a declarat deseori nemulţumită de activitatea lui Stoianoglo, ea spunând că nu a văzut rezultate, în lupta împotriva corupției.

„După ultimele informații de care dispun, în timpul actual, se află în Turcia, deși, potrivit ultimelor informații pe care le aveam de la autoritățile turce, el plecase de acolo.

Noi avem canelele oficiale și neoficiale, iar după informațiile noastre se află la Istanbul. A încercat să obțină acolo cetățenie, dar am înțeles că nu a reușit”, a declarat Stoianoglo.

El a menționat că în prezent se duc tratative pentru a sesiza din nou Interpol, pentru ca Vlad Plahotniuc să fie dat în urmărire generală.

„Materialele la Interpol, în privința anunțării în căutare a lui Plahotniuc, au fost expediate înainte de numirea mea ca și procuror. Cred că probatoriul prezentat acolo nu a fost convingător pentru Interpol. Noi am expediat materialele suplimentare, dar, cu regret, am primit răspuns negativ.

Acum încercăm să găsim alte episoade, pentru a porni procedura asta din nou”, a explicat Alexandru Stoianoglo, care a mai precizat că subiectul urmează a fi discutat și cu autoritățile din Turcia. Stoianoglo a mai declarat că nu intenționează să demisioneze.

„Din ce cauză eu trebuie să plec? Ce am încălcat eu? Procurorii precedenți au fost învinuiți că au făcut dosare la comandă. Eu nu numai că nu am făcut dosare la comandă, pe durata mandatului meu nu au fost dosare nici în privința oamenilor de afaceri, nici a jurnaliștilor, nici a reprezentanților societății civile, nici a reprezentanților puterii locale.

Lumea a uitat cum doi ani în urmă stăteau cu frică. Noi nu avem așa ceva. Noi am schimbat funcționalitatea Procuraturii în bine. Nivelul de corupție a scăzut de multe ori. Noi avem astăzi o altfel de Procuratură.

Noi și acum avem demotivare totală a oamenilor din Procuratură. Eu nu vreau să fiu trădător. Eu vreau ca oamenii care lucrează în Procuratură să aibă un viitor. Că Procuratura să nu fie ca o minge, la piciorul cuiva”, a adăugat Stoianoglo.

În Constituția R. Moldova este stipulat că procurorul general poate fi demis din funcție, de către președintele R. Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), în condițiile legii, pentru motive obiective și în temeiul unei proceduri transparente.

Vald Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, când Partidul Democrat, aflat până atunci la guvernare, a pierdut puterea. Fostul lider al democraților ar fi plecat prin regiunea transnistreană, iar de acolo și-ar fi continuat drumul cu un avion privat.

Plahotniuc s-ar fi aflat o vreme în Cipru, în Arabia Saudită, după care în Statele Unite ale Americii, la Miami, unde ar fi stat în casa milionarului Vaja Jhashi, prorpietarul „Trans – Oil”. Anul trecut, Plahotniuc și membrii familiei acestuia au fost declarați indezirabili, pe teritoriul SUA.

Share