Parlamentul European acuză extrema dreaptă europeană că e în slujba lui Putin

Share

Un raport pus la punct de Parlamentul European acuză extrema dreaptă europeană că se află în slujba lui Vladimir Putin.

Raportul privind ingerința străină și dezinformarea, adoptat de comisia specială a Parlamentului European, după 18 luni de muncă și 50 de audieri, în care au fost intervievaţi peste 130 de experți, avertizează asupra amenințării reprezentate de regimurile autocratice străine, în special Rusia și China, transmite publicația spaniolă El Periodico, preluată de Rador.

Raportul atenționează a lipsei măsurilor la nivel european pentru a împiedica actorii rău intenționați să preia controlul asupra infrastructurii critice, să lanseze atacuri cibernetice, să recruteze foști politicieni la nivel înalt și să polarizeze dezbaterea publică.

O strategie la care participă și partidele politice europene de extremă dreaptă, acuzate că ar fi în slujba președintelui rus Vladimir Putin.

Documentul, care a primit 25 de voturi pentru, 8 împotrivă și 1 abținere și care va fi votat în ședința plenară din luna mai, dă ca exemplu acordurile de cooperare semnate de partide precum FPÖ austriac, Adunarea Națională (RN) franceză sau Liga italiană cu partidul Rusia Unită al lui Putin, dar şi „contactele strânse” pe care AFD german, Fidesz și Jobbik din Ungaria sau Partidul Brexit le au cu Kremlinul.

Câteva dintre aceste din urmă formațiuni de exemplu au trimis voluntari, ca observatori electorali, la alegerile controlate de Moscova, din Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, legitimând astfel un proces electoral condamnat de UE.

„În timpul audierilor, am identificat diferite episoade ale eforturilor recente de interferență ale actorilor nestatali din țări terțe.

Este deosebit de șocant cât de mult se află extrema dreaptă a întregii Europe în slujba Rusiei lui Vladimir Putin”, a avertizat cu îngrijorare europarlamentarul socialist Andreas Schieder, recunoscând că „situația este mai rea decât am crezut inițial” și că „Rusia, China și alte state autoritare încearcă să submineze democrațiile europene, din interior”, folosind partide politice europene, rețele sociale și chiar foști politicieni europeni angajați pentru diverse cauze.

Raportul, care a primit 1.210 de amendamente, ce au fost rezumate în 195 compromisuri, citează ca exemplu pe fostul cancelar german Gerhard Schröder și pe fostul prim-ministru finlandez Paavo Lipponen, care au fost angajați de Gazprom, monopolul rusesc al gazelor, pentru a accelera procesul de autorizare pentru gazoductele Nord Stream 1 și 2, pe fostul ministru de Externe austriac Karin Kneissl, angajat de compania petrolieră rusă Rosneft, precum și pe fostul premier francez Jean Pierre Raffarin, apărător al intereselor Chinei în Franța, printre alții.

Deputații europeni sunt de asemenea îngrijorați de rolul Ungariei și Serbiei, în a ajuta China și Rusia să-și atingă obiectivele geopolitice.

La cererea Partidului Popular și cu sprijinul partidului Ciudadanos, raportul solicită de asemenea o investigație aprofundată a contactelor strânse și regulate dintre „oficialii ruși și reprezentanții unui grup de secesioniști catalani, din Spania”, precum și relația dintre cel mai mare donator privat pentru campania „Brexit leave”.

Potrivit europarlamentarilor, ambele exemple „fac parte din strategia mai largă a Rusiei, de a profita de orice ocazie, pentru a manipula discursul şi a promova destabilizarea” în UE.

Printre recomandările eurodeputaților, pentru combaterea acestui tip de amenințare și sensibilizarea opiniei publice, se sugerează campanii de informare, crearea unui sistem de sancțiuni împotriva dezinformării, reguli mai stricte pentru platformele sociale, mai mult sprijin pentru mass-media, pentru a garanta un pluralism mai mare, și verificatori de date, luarea în considerare a infrastructurilor electorale ca entitate critică, îmbunătățirea securității cibernetice, pentru a preveni aplicațiile de spionaj, precum Pegasus, și clarificarea relațiilor neadecvate dintre unele partide politice europene și Rusia.

Share