Italia se oferă să reconstruiască Teatrul Dramatic din Mariupol

Share

Italia s-a oferit să reconstruiască Teatrul Dramatic din Mariupol, în timpul unei discuţii telefonice, potrivit ministrului Culturii din Ucraina.

Ministrul italian al Culturii, Dario Franceschini, a scris pe Twitter, în urma apelului său video, cu ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, că Consiliul de Miniștri italian a aprobat o propunere, de a oferi Ucrainei resursele necesare pentru a reconstrui teatrul.

„Teatrele din toate țările aparțin întregii umanități”, a adăugat Franceschini. Sute de ucraineni, inclusiv mulți copii, se adăposteau în interiorul teatrului, când acesta a fost bombardat miercuri.

Autorităţile locale au scris în faţa şi în spatele teatrului, cu litere mari, albe, în gazon, “COPII”, în speranţa că militarii ruşi vor evita să lovească clădirea instituţiei de cultură.

“Ministrul Franceschini a asigurat că Italia are o solidaritate deplină cu Ucraina. El și-a exprimat sprijinul pentru statul nostru și a oferit cooperarea cu echipele noastre creative în timpul războiului”, a scris Tkachenko, pe Telegram, după apel.

„Împreună, ministerele noastre din Ucraina și Italia vor reconstrui Teatrul Dramatic Mariupol imediat după victoria Ucrainei asupra ocupanților ruși”, a spus Tkachenko.

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, i-a mulțumit lui Franceschini, pe Twitter,spunând că Italia „a dat un exemplu bun de urmat. Împreună vom reconstrui țara, până la ultima cărămidă”.

Deși Teatrul Dramatic din Mariupol nu este un sit oficial al Patrimoniului Mondial UNESCO, Tkachenko a scris pe pagina sa oficială de Facebook că Comitetul UNESCO pentru Protecția Patrimoniului Cultural oferă sprijin imediat Ucrainei și „şi-a exprimat disponibilitatea de a acorda statutul de protecția sporită” a principalelor situri de patrimoniu cultural, în conformitate cu normele Convenției Haas, din 1954, și protocoalele acesteia”.

Acest lucru vine când mai multe instituții culturale internaționale au tăiat legăturile cu Rusia, în semn de solidaritate cu Ucraina.

În timpul unui teleton în Ucraina, Tkachenko a spus că „mai mult de 70 de organizații au abandonat cooperarea culturală cu Rusia”, inclusiv Festivalul de Film de la Cannes, Teatrul La Scala și alte expoziții de artă mari.

Share