5 motive pentru care e benefic sa le citim copiilor carti pentru copii

Share

Nu toata lumea crede in importanta povestilor pentru copii. De ce?

Pentru ca, unii dintre parinti cred ca sunt inutile, altii – ca sunt prea infricosatoare. Adevarul este ca nici una nici alta nu este un motiv serios de a nu citi copiilor carti pentru copii.

De fapt, aceste carti ilustrate pentru copii sunt importante, citite anume in copilarie.

Albert Einstein zicea asa: „Daca vrei ca copiii tai sa fie inteligenti, citeste-le povesti. Daca vrei sa fie mai inteligenti, citeste-le mai multe povesti.”

De ce sa citesti copiilor povesti:

  • Povestile le arata copiilor cum sa isi rezolve problemele

Copii invata de la personajele din povesti. Acestia ii ajuta sa se conecteze la propriile vieti, vise, anxietati si sa se gandeasca la ceea ce ar face in pielea lor. Basmele ii ajuta pe copii sa invete cum sa navigheze prin viata.

  • Povestile construiesc rezistenta emotionala

Aceste carti copii arata probleme din viata reala intr-un scenariu fantastic in care cel mai adesea eroul triumfa. Copiii trebuie sa descopere intr-un mediu sigur ca lucruri rele se intampla tuturor. Pentru ca ghici ce? Nimeni in viata nu este imun la provocari – asa ca trebuie sa dezvoltam capacitatea copiilor nostri de a se descurca in viata. Construim muschii emotionali astfel incat copiii nostri sa poata rezista in momentele grele sau ne adapostim copiii, protejandu-i, lasandu-i atat de slabi incat nu pot face fata cu nimic care necesita forta?

  • Basmele redau povestea

Basmele inseamna intelegerea elementelor de baza ale unei povesti – decor, personaje si intriga (actiune in crestere, punct culminant si rezolutie), precum si diferenta dintre fictiune si non-fictiune. Odata ce copilul intelege structura povestii, aceasta ii sustine capacitatea de a face predictii si de a intelege alte povesti pe care le citeste.

  • Basmele le ofera parintilor oportunitati de a preda abilitati de gandire critica

Unii parinti pot spune ca unele povesti nu sunt potrivite pentru copilul lor. Ca au final nefericit sau personale slabe emotional sau dependente de altcineva. Insa, anume acest lucru ii invata pe copii cum sa nu fie. Adapostirea si siguranta nu le ofera copiilor abilitati de gandire critica, iar expunerea si conversatia ghidata o face! Astfel, sa nu ne fie frica sa citim copiilor nu doar „povesti frumoase”.

Cartile ii ghideaza pe copii, ii invata cum sa fie, dar si cum sa nu fie, le dau exemple bune si exemple urate. Haideti sa citim copiilor cat mai des, cel putin din aceste 4 motive!

Share