Staţia Spaţială Internaţională. Cosmonauţii ruşi au apărut îmbrăcaţi galben-albastru

Share

Cosmonauții ruși, trei la număr, a sosit la Stația Spațială Internațională, purtând costume de zbor galbene strălucitoare, împodobite cu albastru.

Aceasta a ridicat semne de întrebare, dacă cei trei își arătau solidaritatea cu Ucraina, purtând culorile naționale și mustrând invazia propriului guvern.

Deși este posibil ca costumele să fie un semn de solidaritate cu Ucraina, există și alte posibile explicații.

Șeful Roscosmos, agenția spațială rusă, a postat imagini cu mediatizarea, speculând că cosmonauții sprijineau Ucraina și a spus:

„Iată, niște bandiți lași și sponsorii lor anglo-saxoni. Nu știu cu ce altceva să vină în războiul lor informațional împotriva Rusiei”.

El a adăugat că echipajul nu reprezenta Ucraina, ci purta culorile din alma mater: Universitatea Tehnică de Stat Bauman, din Moscova.

„Uneori, culoarea galbenă este doar culoarea galbenă. Costumele de zbor ale noului echipaj au fost concepute pentru a se potrivi cu culorile emblemei Universității Tehnice de Stat din Moscova, Bauman, de unde au absolvit toți cei trei cosmonauți. Designul uniformelor a fost coordonat cu mult înainte de evenimentele actuale.

A vedea steagul ucrainean peste tot și în orice este doar propagandă”, a scris un alt oficial Roscosmos, pe canalul său Telegram „Closed Space”, conform CNN.

De obicei, cosmonauții își aleg costumele de zbor cu câteva luni înainte, ceea ce ar precede invazia Rusiei în Ucraina, dar nu este clar când au ales cosmonauții o schemă de culori galben-albastru.

„Pentru zborurile Soyuz, de obicei, echipajul se întâlnește cu compania care fabrică costumele cu luni înainte de zbor și li se permit două costume personalizate”, a declarat pentru CNN un astronaut NASA, care a zburat cu o navă rusă Soyuz, către ISS.

„De obicei, un costum este același pentru tot echipajul, iar al doilea costum este ceva personal.”

„Cred că ar fi o adevărată provocare să fabricăm și să lansăm aceste (costume de zbor) în ultimul moment. Nu este imposibil, totuși”, a adăugat astronautul.

Când cei trei cosmonauți au ajuns la stația spațială, au vorbit la telefon cu apelanții, dintre care unul a întrebat despre culoarea galbenă, iar comandantul Oleg Artemiev a răspuns în glumă:

„De fapt, aveam mult material galben, așa că a trebuit să îl folosim pe aceasta. De aceea a trebuit să purtăm galben.”

Artemiev și colegii cosmonauți, Denis Matveev și Sergey Korsakov, vor petrece următoarele șase luni și jumătate la bordul stației spațiale.

Share