Scriitorul Călin Hentea lansează “Album de istorie postdecembristă 1990 – 2020”

Share

Scriitorul Călin Hentea, colaborator al website-ului nostru, îşi lansează sâmbătă volumul “Album de istorie postdecembristă 1990 – 2020”.

“Timp de trei decenii, în România s-au petrecut întâmplări fericite și onorante, alături de cele rele și rușinoase, așa cum am avut parte de eroi frumoși, dar și de prea mulți ticăloși.

În măsura în care am reușit să colecționăm (mai ales din București) mărturii editate la comanda sau cu acordul personajelor principale și publice ale acestor ani (cărți poștale, pliante, fluturași, calendare de buzunar, felicitări de sărbători, ziare, broșuri în zeci și sute de mii de exemplare) sau instantanee fotografice surprinse de autor pe stradă, acest album încearcă să reconstituie un portret (inevitabil parțial și subiectiv) al societății românești în ultimii 30 de ani: prezentul despuiat în care am trăit cu toții, înfățișat în sute de imagini color și comentate de-a lungul a 218 pagini, realizate de editura MEGA din Cluj. Aceeași editură a publicat anul trecut „România. Album de istorie comunistă, 1948-1989””, anunţă Hentea.

Abumul debutează cu o cronologie a evenimentelor semnificative din ultimii 30 de ani și continuă cu o selecție a chipurilor și întâmplărilor reprezentative din această perioadă.

“Scriindu-l, căutând și alegând imaginile mi-am dat seama cât de repede se așterne uitarea peste trecutul imediat și cât de repede se pierde relevanța unor fapte-chipuri-vorbe care, nu demult, ne-au cutremurat și ne-au pus un nod de emoție în gât.

Este dificil a realiza, doar pe baza mărturiilor electorale iconografice păstrate, un panou cuprinzător al principalelor figuri politice ale anilor 1990-2020. Nu poate fi evitată remarca unei accentuate diluări a relevanței personajelor publice și faptelor acestora, dar și o mare tristețe.

Tristețea este generată nu atât de cenușiul pauper al vieții românilor din acești zeci de ani, cât de uluitorul contrast între imaginea luminoasă pe care și-au proiectat-o politicienii despre ei înșiși și mizeriile pe care le-au reproșat rivalilor de conjunctură.

Cea mai mare parte a personajelor publice alese să apară în acest volum sunt încă în viață, în plină activitate sau chiar la putere.

Sper că această proximitate nu a influențat în vreun fel modul în care am prezentat și comentat imaginea, faptele sau personalitatea celor în cauză”, spune autorul.

Lansarea volumului va avea loc pe la Târgul de carte Gaudeamus, pe 10 decembrie 2022, la ora 13.00, la standul Editurii MEGA, invitat fiind Ion M. Ioniță, redactor șef Historia.

Share