Mircea Cărtărescu este unul dintre cei mai mari scriitori contemporani ai lumii. Dar nu are loc în Academia Română.
Surse din Academia Română au declarat pentru Aktual24 că Secția de Filologie și Literatură a Academiei Române a respins o cerere, ca scriitorul Mircea Cărtărescu să devină membru.
Să ne înţelegem: Mircea Cărtărescu este nu numai cel mai mare prozator român contemporan, dar este unul dintre cei mai mari prozatori din lume.
Stilul lui de scriitură romanistică este unic. Pratică aşa-numitul realism oniric, care proiectează visul peste realitate şi creează un mixtum compositum inconfundabil între cele două.
În ședința Secției de Filologie a Academiei Române, au fost înaintate mai multe propuneri, pentru noi membri ai academiei.
În frunte s-au plasat Gabriela Adameșteanu și Rodica Zafiu. Cererile lor vor fi discutate și aprobate în plen. Mircea Cărtărescu a luat doar două voturi, la egalitate cu Aura Christi (pe numele ei real Aurelia Potlog), au precizat sursele.
„E totuși scandalos ca scriitorul român cel mai cunoscut să nu între în Academie”, a spus un cunoscut scriitor român, care a dorit să își păstreze anonimatul.
Cărtărescu a criticat dur în 2016 modul în care sunt acceptați noi membri în Academia Română.
„Aflu că patriarhii României culturale, Neagu Djuvara și Mihai Şora, nu sunt academicieni. Cum nu sunt nici Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu.
Atunci cine, Doamne iartă-mă, e în Academie? Cine-a făcut primirile în ultimii 25 de ani, și pe ce criterii?
Nu cumva cineva a lăsat să între în acest for toată intelighentia pesedistă, naționalistă și anti-occidentală? Mă-ntreb și eu așa. Până la urmă, cine controlează Academia română?”, a scris Cărtărescu, într-o postare de pe Facebook.
Potrivit regulamentului, fiecare secție a Academiei analizează propunerile primite, conform condițiilor prevăzute de statut, pe baza unui dosar care trebuie să conțînă obligatoriu cel puțin o recomandare a unui membru al Academiei Române și/ sau a unei instituții competențe.
Dosarul trebuie să cuprindă și un memoriu de activitate, un curriculum vitae, lista publicațiilor candidatului și o selecție de 12 lucrări semnificative alese de candidat.
În cazul în care secțiile cunosc oameni de știință sau de cultură care ar fi eligibili, dar nu au fost recomandați Academiei Române, pot cere unor membri să facă recomandări și să solicite candidatului potențial documentele necesare evaluării.
Secțiile sunt răspunzătoare de calitatea propunerilor și tot ele fac o evaluare preliminară a dosarelor de candidat, stabilind eligibilitatea acestora.