ÎPS Teodosie e acuzat de procurori de fals material în înscrisuri oficiale

Share

ÎPS Teodosie este acuzat de procurorii de pe lângă Curtea de Apel Constanţa de fals material în înscrisuri oficiale.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au fost sesizaţi în legătură cu cinci cărţi, pe care ierarhul de la Tomis susţine că le-ar fi scris până în anul 2002, atunci când a fost decorat de Ion Iliescu.

Conform Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, „în dosarul penal numărul 223/P/2022 s-a început urmărirea penală cu privire la infracţiunea prevăzută de articolul 288 Cod Penal din 1969, cu aplicarea articolului 5 Cod Penal”.

Articolul 288 din Codul Penal menţionat de procurori face referire la „fals material în înscrisuri oficiale”.

„Falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Falsul prevăzut în alineatul precedent, săvârşit de un funcţionar în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Sunt asimilate cu înscrisurile oficiale biletele, tichetele sau orice alte imprimate producătoare de consecinţe juridice”, se arată la art. 288 din vechiul Cod Penal.

Iar articolul 5 din Codul Penal face referire la aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei.

Procurorii mai spun că „numitul Macedon (Petrescu) Teodosie a fost citat în calitate de martor”. Pe numele ierarhului a fost depusă o plângere în care un constănţean (jurnalistul Constantin Cumpănă) susţine că ÎPS Teodosie ar fi primit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler (2002) pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală”, fără a fi publicat şi în realitate acele opere.

Anchetatorii verifică acum dacă mai multe cărţi, toate editate la Ovidius University Press – editura Universităţii Ovidius Constanţa, există fizic.

Titlurile „Cartea Psalmilor şi importanţa ei în viaţa pastoral-misionară a Bisericii, 2001” (teza de doctorat); „Muzica Vechiului Testament, 2001”; „Viaţa iudeilor oglindită în Psaltirea lui David, 2001”; „Psaltirea cu explicaţii şi adnotări asupra termenilor biblici, 2001”; „Psaltirea ilustrată, 2002”, apar în CV-ul ÎPS Teodosie, iar ierarhul susţine că ele există.

„Opera aceasta nu mi-a trebuit pentru titlul pe care mi l-a acordat Preşedinţia, mi-a trebuit chiar pentru titlul de profesor. Nu puteam fi promovat profesor fără aceste cărţi”, a mai precizat ÎPS Teodosie.

El a anunţat chiar că va depune o plângere penală pentru denunţ calomnios împotriva persoanei care a sesizat parchetul.

„Este clar că acţiunea acestui cetăţean este una ilicită şi se vor face toate demersurile şi va fi tras la răspundere cel ce se ţine de asemenea demersuri şi calomnii la adresa mea. Nu am nicio frică. M-am şi mirat, părea cumva să mă intimideze cel ce mă ancheta. I-am spus: ”, a mai explicat ÎPS Teodosie.

Share