home EUROVISION Dan Manoliu: Maximum trei din Todomondo stiau sa cante

Dan Manoliu: Maximum trei din Todomondo stiau sa cante

Share

Aceasta este prima dintre cele cinci parti ale lungului si foarte interesantului interviu pe care l-am facut cu Dan Manoliu. Am inceput discutia cu chetiunea outlet-ului. Dupa cum se observa, indiscutia cu Ciro de Luca am facut o greseala, interpretand outwear-ul despre care mi-a vorbit Ciro ca fiind o retinere gresita de catre acesta a denumirii de outlet.

Astfel, s-a ajuns la o confuzie pe care mi-o asum. Dupa prima sectiune a interviului, dedicata polemicii dintre Ciro si Dan Manoliu si formata din doua parti, urmeaza o a doua sectiune, formata din alte trei parti, plina de lucruri interesante. Insa toate la timpul lor.

Din ratiuni publicistice, versiunea audio a interviului este mai completa. Am eliminat unele portiuni adiacente subiectului principal, foarte interesante si ele, care pot fi ascultate si am simplificat exprimarile sofisticate, pastrand sensul celor discutate.

Dan Manoliu: N-aveau nimic de scena de inbracat

Vi se pare normal ca membrii Todomondo sa fie imbracati, pentru turneele de promovare din anul 2007, dinainte de finala de la Helsinki, de la outlet?
In turneele de promovare te duci sa-ti faci o imagine care aproape niciodata nu e similara cu cea din concurs. Cand am pornit acest turneu, negocierile erau de pe o zi pe alta. Ne confirmau unii si trebuia sa fim in doua, trei, patru zile acolo. De aceea, cateodata rutele de avion au fost cu stat in nu-stiu-ce aeroport.

Cand s-a pus problema sa plece [Todomondo] in acele turnee de promovare, TVR le pregatise haine oficiale. Tricouri, geci etc. cu insemnele Romaniei si Eurovision. La prima discutie cu ei, i-am intrebat “ok, voi cu ce va imbracati in turneu?” “Noi n-avem nimic!” “N-aveti niste blugi ca lumea, niste haine?” “N-avem nimic!” Nu vorbim de toti sase. Cativa, sa zicem 50%, aveau haine decente.

Dan Manoliu: Alergătură îngrozitoare. Outletul e… OutWear

50%? Trei din sase?
Trei din sase, cum au si cantat in finala. Atunci am zis, cu stilistul, care era Costin Voicu (unul dintre cei mai mari, a plecat intre timp definitiv in Africa de Sud), sa le facem o imagine…

… sa le gasiti niste haine pe potriva imaginii.
… in care sa arate bine si sa se prezinte in tot ce insemna emisiuni televizaInterviu cu Dan Manoliu pte. Sunt hainele de pe afis. Pantofi, sacouri, caciuli, tot. Achizitie din fondurile Televiziunii Romane. A fost o alergatura ingrozitoare.

Costin nu s-a dus intr-un magazin si a luat de acolo tot. Iar magazinul nu e un outlet, ci se numeste OutWear. Acesta e numele magazinului.

Care este diferenta dintre outlet si OutWear?
E o firma de unde se imbraca foarte multe vedete. Sapca lui Andrei e de la NRGY.

Din bugetul TVR

In outlet gasesti haine foarte bune, dar care au ajuns la pret redus, pentru ca au iesit din sezon.
Nu a fost cazul. Au fost haine cumparate dintr-un magazin, nu din outlet.

Aici s-ar putea sa fi eu facut o greseala. Ciro mi-a dat impresia ca nu a tinut minte numele magazinului, a spus si outwear, iar eu l-am intrebat de outlet si el a confirmat. Este vina mea.

Ciro mai spune si ca hainele pe care i le-ati lasat nu le-a putut purta decat cel mult de doua ori, pentru ca s-au rupt.
Imi pare rau, noi n-am putut sa lasam nimic, pentru ca aceste haine sunt facute din bugetul TVR, cumparate cu factura, iar ei le-au predat.

Obligatoriu trebuiau sa le predea, dar ei stiau asta de la bun inceput. Nu era obligatia TVR sa-i imbrace pentru turneu, dar noi am zis sa incepem o campanie unitara.

Cea mai lunga perioada de pregatire

Dupa ce s-au intors din turneu…
… am apelat la Dork, creatori de moda foarte tineri, care au construit hainele lor de scena, pe fiecare dintre ei in parte. Ca ei considera ca n-au fost imbracati adecvat…

El zice ca “rusul” era imbracat ca un clovn de circ rusesc.
Nu mi s-a parut. In fine, asta e parerea lui. Ei au asistat la acele probe, li s-au facut schite, s-a discutat cu ei, nu au fost luati cu japca si pusi in niste haine. A fost cea mai lunga perioada de pregatire pe care am avut-o cu niste artisti calificati in finala. Practic, am inceput pregatirile cu ei imediat dupa ce au castigat finala nationala.

Todomondo au avut sala de repetitii în Moliere

Aveau mari probleme, in primul rand de cantat. Maximum trei sau patru stiau sa cante si mai facusera asta vreodata. Am vrut sa le facem miscare scenica. Am angajat-o pe Doina Botis, care o pregatise si pe Andreea Balan in turneul din America Latina, inclusiv la ProTV.

Le-am pus la dispozitie o sala, in strada Moliere, unde zilnic faceau doua-trei ore de pregatire. Dans. Doina a fost cu ei inclusiv la Helsinki, ca sa se continue pregatirea. Am zis ca ar fi bine sa faca niste ore de pregatire vocala cu un specialist de canto. L-am adus…

… pe Cornel Fugaru.
Nu a rezistat mai mult de doua-trei sedinte, pentru ca nu se putea lucra. Vorbeau toti sase deodata, toti sase aveau idei, nu-i interesa, li se parea ca e ciudat, ca nu e bine, ca le strica stilul, Fugaru a vazut ce se intampla si a abandonat.

Pepe ar fi urmat sa cante in Todomondo la Helsinki

Am mai avut o idee: Mr. M, Dl. Problema, oricum ar fi mers acolo, si nu era una dintre cele mai bune voci. Am propus ca el sa mearga in delegatie, dar ca spaniol sa intre in trupa Pepe.

Are voce, atitudine, asa mai aveam pe cineva foarte bun in scena. Au avut o sedinta si au decis impreuna ca Pepe nu merge. Mai este un moment interesant: cel cu ProTV.

Dl. Problema, 7-8.000 de euro drepturi de autor

Contractele. Toate drepturile erau ale TVR.
Iar nu e adevarat. Drepturile le detine compozitorul.

Dl. Problema.
Da, Mr. M, care a avut contract cu EBU, iar pentru compilatie (n.n.: cu toate piesele calificate din selectiile nationale de la toate statele participante) a incasat o anumita suma, pe care, daca a impartit-o sau nu cu ceilalti cinci, nu stiu. Banii au fost platiti pentru ca piesa “Liubi, Liubi” a aparut pe compilatia internationala Eurovision.

Defapt, este o conditie de participare acolo, ca toti artistii sa-si cedeze drepturile pentru acea compilatie. Ei primesc o suma in avans, urmand ca pe parcursul vanzarilor sa mai primeasca bani.

Dan Manoliu: TVR deţine toate drepturile, în fiecare an

Cat au incasat?
Intre 7 si 8.000 de euro.

Cine i-a primit? Toti?
Nu, compozitorul, cel care detine drepturile de autor. Ce-a facut Mr. M, ca i-a impartit sau nu, este problema lor, nu ma intereseaza. TVR, in fiecare an, detine drepturile pentru aceste piese doar pe perioada de promovare, pana la finala de acolo, ca sa putem sa-i promovam.

Dupa care ce se intampla cu drepturile?
Sunt ale lor. La fiecare difuzare de piesa pe posturile TVR, facem acea fisa, prin care isi incaseaza banii prin UCMR-ADA. Cand se difuzeaza pe un alt post, la fel. Este un neadevar sa spui ca noi am avut drepturile, ca noi am incasat banii.

Acum, sa ne intoarcem la povestea cu MediaPro Music. Cei doi artisti sub contract cu MediaPro au discutat cu acestia, au venit, am incercat sa colaboram si ei nu s-au inteles intre ei, pentru ca erau sub contracte cu firme diferite. Lucrurile s-au blocat. Ciro avea un impresar, despre care spunea ca o sa-i faca mari in Italia si nu s-au inteles intre ei. N-a fost vina noastra. Am zis “multumesc!” si ne-am descurcat singuri. Singurii care au sustinut financiar a fost Televiziunea Romana.

(va urma)

Share