Scandal enorm la Eurovision. EBU a eliminat şase jurii naţionale!

Share

Organizatorul Eurovision, EBU, a dezvăluit că şase jurii naţionale au fost eliminate din concurs, din cauza unor nereguli la vot.

În timpul finalei, România nu a transmis în direct punctajul de la Bucureşti. StareaPresei.ro a mai văzut că, de la transmiterea în direct a punctajului, au mai lipsit cel puţin Azerbaijanul şi Georgia.

De fiecare dată, şeful EBU a intervenit, afişând o faţă posacă şi afirmând că sunt probleme de conexiune video şi că prezintă el punctajul juriului din ţara respectivă.

Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU), organizatorul Eurovision, a transmis un comunicat de presă, în care a explicat că, în cea de-a doua semifinală, juriile naţionale din şase ţări au fost eliminate din concurs.

Acestea au fost apoi înlocuite cu un rezultat agregat, bazat pe ţări cu tipare de vot similar, atât în ​​a doua semifinală, cât şi în marea finală. Printre cele şase ţări s-ar afla şi România.

Cele şase jurii naţionale eliminate din Eurovision 2022 ar fi: Azerbaijan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România şi San Marino, conform escxtra.com.

“În analiza votării juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU), după cea de-a doua repetiţie generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot neconforme, în rezultatele a şase ţări”, se arată în comunicatul EBU.

Pentru a respecta Instrucţiunile de vot ale concursului, EBU a colaborat cu partenerul său de vot, pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor, pentru fiecare ţară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât şi pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor ţări cu un vot similar).

Acest proces a fost recunoscut de către monitorul independent de vot.

EBU ia extrem de în serios orice tentativă suspectă de a manipula votul la concursul Eurovision şi are dreptul de a elimina astfel de voturi, în conformitate cu instrucţiunile oficiale de vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influenţa sau nu rezultatele şi/sau rezultatul vot, se arată în comunicatul citat de G4Media.

Din partea TVR, Eda Marcus ar fi trebuit să anunţe punctajul juriului naţional, sâmbătă seară.

Însă, în timpul transmiterii voturilor juriilor naţionale, punctajul din partea României nu a putut fi aflat în direct, de la Bucureşti, fiind invocate probleme tehnice.

Martin Osterdahl, coordonatorul concursului Eurovision 2022, a fost cel care a anunţat cele 12 puncte acordate de România Ucrainei.

Deşi aceleaşi probleme au fost şi la alte două televiziuni, Ucraina, care se confruntă cu un război şi care dintr-un adăpost a comentat competiţia muzicală, a transmis totuşi în direct, de la Kiev, notele juriului.

Share