Trupa ucraineană Kalush Orchestra, puţin după victoria sa la Eurovision, a lansat un nou videoclip muzical al hitului câștigător „Stefania”.
Acesta prezintă scene din Ucraina devastată de război și femei în echipament de luptă. Concursul anual muzical a căpătat tonuri din ce în ce mai politice, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.
„Așa vedem astăzi mamele ucrainene”, a spus liderul Kalush, Oleh Psiuk, despre videoclip, care a strâns deja milioane de vizionări, în câteva ore de la lansare. „Am încercat să transmitem mesajul despre cum arată Ucraina astăzi”.
Videoclipul a fost lansat la câteva ore după ce Orchestra Kalush a adus Ucrainei a treia victorie la Eurovision, trecând înaintea Marii Britanii, în marea finală, datorită unui val de voturi populare, de la unii dintre cei 200 de milioane de spectatori estimați, din 40 de țări participante.
Victoria a reprezentat o afirmare puternică a culturii ucrainene, despre care Psiuk a spus că este sub atac, din cauza invaziei Rusiei.
Membrii trupei s-au pozat și au semnat autografe, în fața hotelului lor de trei stele din Torino, ducându-și bagajele în taxiuri, în drum spre un interviu la RAI, înainte de a pleca acasă.
Ei trebuie să se întoarcă în Ucraina, după ce li s-a acordat permisiunea specială de a părăsi țara, pentru a participa la competiție.
Majoritatea bărbaților ucraineni cu vârsta între 18 și 60 de ani au interzis la plecat din ţară, în cazul în care este nevoie să lupte.
Această realitate crudă a creat un moment dulce-amărui, duminică, la Torino, când vocalistul Kalush Sasha Tab a trebuit să-și ia rămas bun de la soția sa, Yuliia, și de la cei doi copii, care au fugit din Ucraina, în urmă cu o lună, și locuiesc în gazdă, în localitatea italiană Alba, din apropiere de Torino, conform ABC News.
Ea și copiii erau la hotelul trupei. Ea a plâns când Tab își ținea fiica în brațe, înainte de a urca în taxi.
Rusia a fost interzisă la Eurovision Song Contest, în acest an, după invazia începută în 24 februarie, o mișcare despe care organizatorii au spus că a fost menită să țină politica în afara concursului, care promovează diversitatea și prietenia între națiuni.
Dar politica a intrat totuși în concurs. Psiuk și-a încheiat spectacolul câștigător duminică seara cu o rugăminte de pe scenă: „Vă rog pe toți, vă rog să ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutaţi Azovstal chiar acum!” a spus el, referindu-se la combinatul asediat, din orașul port strategic.
„Stefania” a fost scris de solistul Psiuk, ca un omagiu adus mamei sale, dar de la invazia Rusiei a devenit un imn al patriei, cu versuri care promit: „Întotdeauna îmi voi găsi drumul spre casă, chiar dacă toate drumurile sunt distruse. .”
Noul videoclip prezintă femei-soldat care transportă copii din clădirile bombardate, ducând copiii în adăposturi și lăsându-i în urmă, în timp ce se urcă în trenuri.
Clipul a fost filmat în orașe care au avut cele mai grave distrugeri din război, inclusiv Bucha, Irpin, Borodyanka și Hostomel.
Videoclipul a fost realizat în mod clar înainte ca trupa să părăsească Ucraina, deoarece prezintă membri ai trupei și, probabil, actori care joacă în dărâmături.
„Dedicat curajosului popor ucrainean, mamelor care își protejează copiii, tuturor celor care și-au dat viața pentru libertatea noastră”, se spune.
Orchestra Kalush include experți în folclor și combină melodii populare tradiționale și hip-hop-ul contemporan, o apărare a culturii ucrainene, care a căpătat un plus de semnificație, deoarece Rusia a încercat să afirme că cultura Ucrainei nu există.
Psiuk, cu pălăria sa roz, a spus că trupa nu încearcă să fie „mișto”, cu amestecul său neobișnuit de vechi și nou, dar că în mod clar a lovit o coardă sensibilă și a găsit un sprijin popular larg, care a împins Ucraina spre victorie.
„Nu încercăm să fim ca o trupă americană de hip-hop”, a spus el. „Încercăm să ne prezentăm cultura, ușor amestecată.”