Dan Cristian Turturică: Da, TVR a furat, Şi alţii au făcut-o şi n-au fost sancţionaţi!

Share

Dan Cristian Turturică, PDG-ul SRTV, a făcut pe contul său de Facebook dezvăluiri şocante. Ele prezintă o realitate exact aşa cum am spus de foarte multe ori şi noi că este.

Mai jos, ce spune şeful TVR.

Pe scurt despre acuzațiile Eurovision:

Da, juriile din România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia și Azerbaijan și-au dat voturi, unele celorlalte, în cea de-a doua semifinală, într-un mod suspect. Dar nu au fost singurele. La fel au făcut și Suedia, Australia, Belgia și încă vreo câteva țări. EBU nu le-a sancționat însă și pe ele, deși “tiparul de vot” pare la fel de ciudat.

Mai mult, tot în a doua semifinală, au luat punctele de la cele șase țări sancționate și le-a dat fix celor trei pe care le-au protejat. 72 de puncte pentru Suedia, 60 pentru Australia, 35 pentru Belgia. Toate trei au ajuns în finală cu ajutorul “algoritmului” EBU.

Faptul că și alte țări și-au dat voturi între ele – și nu de ieri, de azi, ci de când există Eurovisionul! – scuză juriul din România? Absolut, nu! Și de aceea o să căutăm în continuare să aflăm ce s-a întâmplat cu adevărat.

Trist este doar că dacă EBU ne-ar fi spus a doua zi după a doua semifinală, adică joia trecută, de aceste suspiciuni, am fi putut face ceva. Ne-au dat “suveica” de abia după o săptămână, adică miercuri! Până luni, TVR nu a avut dreptul să știe nici măcar voturile din semifinală ale juriului din România! Pentru că așa ne impune regulamentul EBU!

Am întrebat EBU de ce nu ne-au spus din timp despre suspiciuni, în condițiile în care știau foarte bine că regulamentul Eurovision, făcut chiar de ei, interzice ferm oricărei televiziuni să influențeze sau să schimbe notele juriului, care trebuie să fie independent?! Cum puteam să intervenim dacă noi am aflate notele din semifinale doar după concurs?

“Am vrut să protejăm concursul,” ne-au răspuns la întâlnirea on-line de miercuri.

Interesant mod de a proteja concursul, somând o delegație să anunțe notele pe care le dorește organizatorul!

Nu ne-au răspuns, însă, la întrebări precum:

“de ce au invocat o defectiune tehnică la echipa României, în seara finalei, când știau că nu a fost vorba de așa ceva?”,

“de ce nu ați sancționat și voturile date de Suedia, Australia și Belgia?”,

“cum funcționează, concret, algoritmul de le-a dat fix acestor trei țări punctele țărilor sancționate?” și mai ales

“cum a ajuns algoritmul să ne impună să dăm zero puncte Moldovei?!”

În concluzie: este șocantă lipsa de respect cu care EBU a tratat televiziunile publice din România, Polonia, San Marino, Muntenegru, Georgia și Azerbaijan.

Eu, personal, voi susține în organismele de conducere ale TVR să nu mai participăm la Eurovision și să studiem varianta de a da în judecată EBU și a cere daune pentru prejudiciile de imagine pe care ni le-a adus.

Share