home MASS MEDIA, STIRI DESPRE JURNALISTI CNA apără prin vot grozăviile lui Garcea, din programul de Revelion

CNA apără prin vot grozăviile lui Garcea, din programul de Revelion

Share

CNA se dovedeşte cureaua de transmisie din audiovizual a celor care luptă pentru răspândirea şi înmulţirea pandemiei de coronavirus, pentru ca România să fie cât mai puţin competitivă.

Consiliul Național al Audiovizualului a analizat programul de Revelion al Televiziunii Române, dar membrii CNA nu au ajuns la o concluzie pozitivă pentru binele publicului.

Cristina Pocora a anunțat că va propune rediscutarea subiectului. Radu Herjeu a declarat pe Facebook că nivelul și conținutul programului TVR nu sunt conforme cu rolul și misiunea unui post public de televiziune, dar că nu a fost încălcată legislația.

CNA a primit 15 sesizări, în legătură cu programul de Revelion al televiziunii publice. După două ore de dezbateri, Dorina Rusu, membru CNA, a propus o sancțiune simbolică de 50.000 de euro. În final, a fost propusă o amendă de 10.000 de lei.

Propunerea de sancționare a fost votată de Dorina Rusu, Cristina Pocora, Oana Dincă și Orsolya Borsos, iar împotrivă au fost Monica Gubernat, președintele CNA, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Nicolae Bălașa și Ramona Sorescu.

“Din punct de vedere personal, nu cred că nivelul și conținutul acestuia sunt conforme cu rolul și misiunea unui post public de televiziune, așa cum am văzut eu că se-ntâmplă la RAI sau BBC. Eu cred că TVR a făcut un compromis, coborând ștacheta, pentru a avea o audiență mai mare decât media anuală. Ceea ce eu nu consider normal nici la posturile private, cu atât mai puțîn la unul public.

Din punctul de vedere al membrului CNA, nu consider că s-a încălcat legislația Audiovizualului. Fiind divertisment (cu sau fără ghilimele), nu puteai cere, așa cum se-ntâmplă cu emisiunile de dezbateri, să fi avut un medic specialist în platou, care să dea replică la glumele despre pandemie, care iau peste picior sau neagă linia oficială. Și, dată fiind ora, nu poți aplica articolele privind protecția minorilor, pentru acele momente mai ușor sau mai accentuat triviale.

În privința “zădărnicirii eforturilor de combatere a pandemiei”… nu intră în jurisdicția mea. Prin urmare, nu am votat sancțiunea propusă. PS. Spre onoarea colegilor mei, absolut nimeni din Consiliu n-a adoptat subiectul din punctul de vedere al mimicii, a scris Herjeu.

“Am avut senzația că e ca și cum te-ar invita cineva la Revelion, acasă la el, și te-ar primi cu o față de masă, pe care e o mușama murdară, cu fasole râncedă și cârnați stricați, și te obligă să bei bere expirată (…). “Umorul e sănătos, e foarte bine să râzi de oameni politici, să râzi și de Covid, și de pandemie, doar că mie nu mi s-a părut că acolo nu este umor, ci doar un pretext ca să-ți bați joc de cei care respectă regulile, care au luat măsurile”, a spus Rusu.

Cristina Pocora a afirmat: “Nu am nici o problemă cu satirizarea unor personaje de pe scena politică, nu neg însă că mi-ar fi plăcut să fie un echilibru și aici”.

Președintele CNA, Monica Gubernat, a punctat: “Nu uitați că programele de divertisment se supun cu totul altor reguli, față de programele de informare și de dezbatere. Știți foarte bine că în programele de divertisment primează protecția minorului, iar în programele de informare și dezbatere primează informarea corectă, rolul moderatorului”.

Share