RTV: Manifestanţii lui Soros s-au strâns să impună resetarea

Share

Postul România TV (RTV, ce s-o mai broştim) a fost amendat de CNA, cu 10.000 de lei, și a primit patru somații publice, în legătură cu dezinformările și manipulările practicate.

RTV, patronat de fugarul Sebastian Ghiţă, a luat amendă pentru propagarea de teorii ale conspirației, în legătură cu George Soros.

RTV: Manifestanţii lui Soros s-au strâns să impună resetarea

„Manifestanții lui Soros s-au strâns să impună resetarea”, „Confruntarea milionarului Becali cu miliardarul Soros”, „Gigi Becali a ieșit cu preoții pe străzi, îl înfruntă pe Soros”, sunt mesajele conspiraţioniste sancționate de CNA.

RTV a primit și patru somații publice legate de alte emisiuni, la care s-a vorbit printre altele despre „stârpirea reziştilor”.

Comunicatul CNA, conform Aktual24:

Întrunit în ședința publică din data de 05.10.2023, Consiliul National al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate, ca urmare a autosesizării și a reclamațiilor primite. Constatând încălcări ale dispozițiilor Codului de reglementare a conținutului audiovizual, Consiliul a decis să aplice postului România TV următoarele sancțiuni:

Citeşte şi: Sebastian Ghiţă a fost arestat, dar în lipsă. Căutarea continuă

– amendă de 10.000 de lei, pentru emisiuni din zilele de 29 și 30.07.2023, difuzate cu încălcarea prevederilor art. 70 alin. (1) și ale art. 47 alin. (3). Printre titlurile prezentate: „Manifestanții lui Soros s-au strâns să impună resetarea”, „Confruntarea milionarului Becali cu miliardarul Soros” ; „Gigi Becali a ieșit cu preoții pe străzi, îl înfruntă pe Soros” ;

– somație publică, pentru emisiuni de știri și dezbateri din data de 02.07.2023, în cadrul cărora a fost prezentat un subiect, referitor la concedierile din cadrul Fundației Open Society; prin modul de abordare, radiodifuzorul a încălcat dispozițiile art. 40 alin. (5), conform cărora „Moderatorii, prezentatorii și realizatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență”.

Printre titlurile afișate: „Gigi Becali: anunțul candidaturii, pentru stârpirea rezistilor”. Afirmații ale jurnalistului Dragoș Bistriceanu: „Sunt informații de ultima oră, stimați telespectatori. (…) După ce a cununat-o, Gigi Becali, iată, mare atenție, organizează și campania Gabrielei Firea, pentru că anunță că se implică direct pentru a-i stârpi pe reziști”;

Citeşte şi: CNA a amendat România TV cu 45.000 de lei, pentru linşarea lui Clotilde Armand şi Raed Arafat

– somație publică pentru ediția din 03.07.2023 a emisiunii „Punctul culminant”, difuzată fără a se respecta prevederile art. 64 alin. (1) lit. b). Jurnalistul Dragoș Bistriceanu a oferit detalii despre faptul că, într-o grădiniță din Germania, o asociație dorește înființarea unei camere „speciale pentru explorare corporală, prin care copiii să practice inclusiv tot felul de jocuri sexuale, ca să se descopere” (titlul afișat : „Grădiniță la care au inventat camera liniștită, pentru jocuri sexuale”) ;

– somație publică pentru „Ediția specială a știrilor România TV” din 15.07.2023, difuzată fără a se respecta dispozițiile art. 47 alin. (3). Invitatul emisiunii, teologul Valentin Guia, a afirmat printre altele că „(…) dacă ar fi să leg toate subiectele de la începutul emisiunii dumneavoastră într-o singură propoziție, cel cu scandalul cu bătrânii, cel cu știrea cu vremea, cel cu Sorana și cel de acuma, dați-mi voie să vă spun că, în Facere, 3 cu 14 ne spune, îi spune lui Adam, Dumnezeu:

„Blestemat să fie pământul pe care îl calci, Adame!” și încet, încet, încet, încep să-i dau dreptate lui Dumnezeu, pentru că, iată, se adeverește că tot mai blestemat este pământul pe care îl călcăm noi.” (printre titlurile afișate : „Scandalul rujului pentru bărbați”) ;

“Tânăra bucureșteancă în brațele moșului miliardar”

– somație publică pentru „România te vede” și „România de poveste” din 16.07.2023, în cadrul cărora nu s-a ținut cont de prevederile art. 47 alin. (4) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„Sunt interzise în programele audiovizuale afirmații defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane, pe baza apartenenței acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naționalitate, cetățenie, credințe religioase, orientare sexuală, nivel de educație, categorie socială, afecțiuni medicale sau caracteristici fizice”].

Titluri afișate pe ecran : „Tânăra bucureșteancă în brațele moșului miliardar” ; „Tânără din București a dat lovitura, ce avere îi lasă moșul amorezat”. Printre afirmațiile din emisiunea „România de poveste” : „Ioan Korpos : Tânără româncă, în brațele moșului miliardar al Europei. Tânăra din București a dat lovitura. Ce avere îi lasă moșul amorezat, veți vedea în doar câteva clipe.”

Ipocrizie ciolacistă

Premierul Marcel Ciolacu a cerut marți ca „statul să nu tolereze discursul urii și teoriile conspirationiste”. Însă PSD finanțează generos România TV, post care propagă zilnic teorii conspiraţioniste, legate de „globalişti” și „sorosişti”.

„Statul nu trebuie să tolereze acest gen de manifestări, la fel cum nu trebuie să tolereze nici discursul urii și teoriile conspirationiste, din ce în ce mai răspândite în mediul online.

De asemenea, este necesar să examinăm acea parte a istoriei care ne ajută să reflectăm asupra propriului rol și a propriei responsabilități, pentru că – doar prin educație și cunoaștere – copiii noștri vor dobândi imunitatea necesară pentru a rezista și pentru a se opune ideilor care promovează încălcarea sistematică a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului”, a declarat Ciolacu, în cadrul ceremoniei dedicate introducerii la nivel național a predării disciplinei „Istoria Evreilor. Holocaustul”.

Însă PSD finanțează generos postul România TV, ale cărui campanii împotriva unor pretinse „conspirații sorosişte” au accente antisemite.

Share