home CULTURA ANTI-RBD pentru toata viata si mai departe

ANTI-RBD pentru toata viata si mai departe

Share

De cativa ani, un fenomen a inceput si ne bucuram ca tocmai se termina, pentru ca face foarte mult rau muzicii. Acest fenomen se numeste RBD sau Rebelde. El consista intr-o specie de muzica, pe care o canta in acest moment vreo cateva sute de muzicanti din lumea de limba spaniola, dar pe care au dus-o la paroxism sase tineri mexicani.

La paroxism, da, pentru ca muzica pe care o face RBD/Rebelde este un sirop lung si cleios, care nu transmite nimic nou si care a rezultat, credem noi, in urma impregnarii muzicii LatinoPop cu o cantitate revoltatoare de PopDance nord-american.

Au rezultat constelatii intregi de astfel de cantareti, cu mare impact la generatiile mai tinere, care sunt atacate la nervul sensibilitatii lor native, normale, de acest surogat toxic de muzica, pentru ca, imi pare rau ca trebuie sa o spun, nu au asimilat adevarata muzica buna si nu au cultura necesara pentru a se tine departe de astfel de reziduuri muzicale.

Aceste trupe, acesti cantareti, printre care Natalia Oreiro, din Clanul Oreiro, ori Thalia sunt referinte ilustre, au creat o scara falsa de valori si au fost promovate agresiv de casele de discuri, care sunt principalii vinovati pentru faptul ca noua generatie ori nu a auzit de Beatles, ABBA, Neil Young sau Peter Cetera & Chicago, ori nu are discernamantul sa isi dea seama care anume este diferenta de valoare dintre unii si altii.

Problema este ca aceasta intoxicare va continua si va face foarte mult rau. Acum cativa ani, la Sala Palatului, am fost la un concert superb Phoenix, unul dintre acele concerte tipice de sfarsit de formatie, in care aceasta trupa a ridicat efectiv sala in picioare.

Vedeam copii de 20-21 de ani recitand efectiv versurile fiecarei piese Phoenix, cu o pasiune care m-a uimit. Dupa concert, pe holuri, plecand, mi-am revenit: acelorasi adolescenti le sunau telefoanele mobile, pe care manelele se impleteau fara nici o problema cu hip-hop-ul, rap-ul si muzica dance.

Lipsa de repere.

Share