Ilarion Ciobanu, marele actor discret, s-a dus dintre noi

Share

Ilarion Ciobanu s-a dus sa se odihneasca, dupa o viata plina. El, ca si Sergiu Nicolaescu, are legatura cu acea parte din trecutul unora dintre noi care este dominata de frustrari, satisfactii, nemultumiri, lucruri spuse bufnit, in cerc restrans: anii comunismului.

Ilarion Ciobanu este o amintire luminoasa in aceasta epoca nenorocita. Spre deosebire de Sergiu Nicolaescu, actorul, regizorul, revolutionarul si politicianul Coca-Cola, a avut bunul simt sa fie extrem de discret dupa decembrie 1989.

El reprezinta legatura mea cu o carte de poveste, “Toate panzele sus!”, de Radu Tudoran, pe care, vazand filmul serial, am cautat-o prin toate librariile din galaxie, pana am gasit-o. Dupa care am mancat-o efectiv.

La a treia citire, intr-o vara, cand lecturam volumul al doilea, ca de obicei, catarat, in timpul vacantei de vara, intr-unul dintre nucii dintre terenurile de sport din curtea liceului, am lasat cartea acolo, m-am dus, absent, sa beau apa de la tasnitoare, apoi am plecat spre casa distrat.

Acasa m-au trecut sudorile: uitasem cartea acolo. M-am intors sa o caut in scorbura, dar nu mai era.

Am si acum volumul I, dar volumul al II-lea nu l-am mai gasit niciodata, chiar daca am revenit toata vara aceea sa ma uit: nu cumva nu ma uitasem eu bine?

Aceasta este amintirea mea cea mai frustranta despre Ilarion Ciobanu. Dumnezeu sa-l ierte!

Share